12 april 2015

Arie Schouten: Samen komen we verder

Wie het regionale nieuws volgt, kan het niet zijn ontgaan, dat de 7 gemeenten in West-Friesland steeds meer willen samenwerken. In het verleden was dat niet altijd vanzelfsprekend. Men keek, ondanks dat er een SOW (Samenwerkingsorgaan West-Friesland) was, niet veel verder dan de eigen gemeente grens.

Medemblik wordt in zogenaamde groeiscenario’s als een krimpgemeente gezien, omdat jongeren richting Randstad vertrekken en de inwoners gemiddeld ouder worden. Willen we dat proces omkeren, dan is samenwerken belangrijk en zullen we over grenzen moeten durven kijken. ‘Als gemeenten elkaar wat meer gunnen….’ Deze zin is me bijgebleven uit één van de bijeenkomsten. De komende tijd gaan we verder met de uitwerking van die ambitie, die beschreven staat in het Pact van Westfriesland. CDA wil daar ook een bijdrage aan leveren.

We hebben een verticaal beraad: één keer per kwartaal komen we bijeen met de CDA-fracties en hun wethouders uit de regio plus leden van de Tweede Kamer en leden van de Provinciale Staten van Noord-Holland. Niet alleen om te horen wat er in Den Haag leeft, maar ook om onze regio onder de aandacht te brengen en belangrijker, waarin ze ons kunnen ondersteunen. Dat is een voordeel van een partij die landelijk en provinciaal actief is. Ook als we luisteren naar het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld, dan horen we dat samenwerken de beste optie is voor de toekomst van Medemblik en de regio. Het is gelukt met de zaadbedrijven (Seedvalley), Agriboard en met het toerisme. Kortom: alleen ga je misschien harder, maar samen komen we verder?

Arie Schouten, CDA

[email protected]

Twitter: @CDArieschouten

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.