11 juni 2016

CDA loopt niet warm voor plan energie neutraal stadhuis! Raadsvoorstel terug naar de tekentafel

Het CDA is dus blij dat in de vergadering van 9 juni, mede op initiatief van het CDA, besloten is het raadstuk over een duurzaam gemeentehuis van de agenda te halen, en terug naar de tekentafel te sturen. We hopen dat het nieuwe stuk wel beter bij onze uitgangspunten aanslaat en meer is gericht op al ons maatschappelijk vastgoed. Zie ons eerdere berichtgeving hieronder over dit raadsvoorstel.

Duurzaamheid is ook voor het CDA belangrijk, maar het CDA heeft serieuze twijfels betreffende klimaatbeheersing in grote projecten. De maatregelen die nu genoemd worden en het rendement ervan staan niet in verhouding tot de baten. Het CDA wil wel duurzaam investeren in energie besparende maatregelen zoals zonnepanelen op het gemeentehuis.

Verder denkt het CDA aan het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed in onze gemeente. Denk hierbij aan dorpshuizen, sportcomplexen en scholen. Door te investeren in zonnepanelen kan de energienota omlaag. Wat een gunstig effect heeft op de exploitatie. Die hebben de investering er ook sneller uit want als kleinverbruikers betalen zijn het gewone tarief. Als grootgebruiker betaalt de gemeente al minder. 

Als we het geld investeren doen wij het liever in maatschappelijk vastgoed. Als voorbeeldfunctie bereik je dan ook veel meer inwoners dan op ons gemeentehuis. Wij zijn wel voor zonnepalen, die nu niet in deze fase zitten, maar niet voor de rest. Daarvoor weten we betere bestemmingen. 

Ook zijn er bij de overheid volop mogelijkheden om subsidies voor zonnepanelen te krijgen. Ook zijn er bij de overheid volop mogelijkheden om subsidie te krijgen voor zonnepanelen. Een investering dus niet alleen in ons gemeentehuis, maar in alle 'gemeentehuizen' in onze gemeente. 

Het CDA is dus blij dat in de vergadering van 9 juni, mede op initiatief van het CDA, besloten is het raadstuk hierover van de agenda te halen, en terug naar de tekentafel te sturen. We hopen dat het nieuwe stuk wel beter bij onze uitgangspunten aanslaat en meer is gericht op al ons maatschappelijk vastgoed.

Ted de Lange, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.