06 september 2018

Column Claudia: Jour J

Terwijl ik dit schrijf ben ik op vakantie in een klein dorpje in Normandië, Frankrijk. Midden in een gebied met mooie natuur en een rijke cultuurhistorie. Met mijn gezin wandel ik langs en over prachtige kliffen, bijzondere stranden en door glooiend land met oude bunkers. We bezoeken het strijdtoneel van D-Day (Jour J) en uiteraard Mont Saint-Michel; de kloosterberg in zee dat door Unesco is uitgeroepen tot werelderfgoed. Al met al beleven we een indrukwekkende week en ik ben blij dat ook mijn tieners deze vakantie weten te waarderen.

 

Voor rijke cultuurhistorie hoef je natuurlijk niet ver te reizen. In onze eigen gemeente staan monumenten op vrijwel iedere hoek van de straat. Met name de musea worden dankzij heel veel vrijwilligers in stand gehouden en deze blijven interessant om te bezoeken. De mensen zorgen ervoor dat de verhalen van vroeger worden doorgegeven en dat je de geschiedenis kunt herbeleven. Soms gaat het om interessante, nu verouderde, technieken en bouwstijlen. Soms om ervaringen die we nooit meer mogen vergeten, omdat we echt niet willen dat die geschiedenis zich ooit nog herhaalt.

 

Inmiddels is de vakantieperiode achter de rug en hebben raads- en commissieleden alweer een aantal trainingen, workshops en openingen meegemaakt. Maar dit weekend kan ik nog even terug naar het vakantiegevoel. Op 8 en 9 september is het namelijk Open Monumentendag met als thema ‘In Europa’. Ga net als ik genieten van cultuur in de buurt met de verhalen van vrijwilligers die de geschiedenis doen herleven.

 

 

Als u op deze link klikt kunt u deze column beluisteren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.