13 maart 2019

Column Saskia: waarom stemmen?

Op 20 maart aanstaande is de Provinciale Staten verkiezing (en de Waterschapverkiezing). De stempassen lagen onlangs bij mij op de deurmat.

Veel jongeren in mijn omgeving vragen vaak: ‘Waarom zou ik gaan stemmen?’. Ergens snap ik deze vraag wel. De provincie is namelijk een onbekend bestuursorgaan. We weten vaak niet waar een provincie over beslist. Toch wordt er elke vier jaar om onze mening gevraagd en dat is niet voor niets! Je hebt namelijk meer met de provincie te maken dan je soms denkt. De Provinciale Staten beslist o.a. over:

 

-          Wegen en fietspaden: tussen steden en dorpen.   Jij gebruikt deze toch ook?

-          Openbaar vervoer : Ga je wel eens naar een ander dorp of andere stad? Als je met de bus of trein reist heb je te maken met een besluit van de Provinciale Staten.

-          Natuur: De provincie moet de natuurgebieden beschermen en zorgen dat er schoon zwemwater is.

-          Waar mogen huizen gebouwd worden? Iedereen moet ergens kunnen wonen. Daarom is het belangrijk dat er genoeg huizen gebouwd worden. Maar waar komen die huizen te staan? Alleen binnen, of ook aan de randen van steden en dorpen?

 

Uit de gegevens blijkt dat er weinig jongeren naar de stembus gaan maar de Provinciale Staten gaat dus over zaken waar jullie dagelijks mee te maken hebben! Daarom roep ik alle jongeren op om naar de stembus te gaan. Denk niet   ‘waarom ?’  maar ‘op WIE’ je gaat stemmen. Succes!

 

Saskia Schouten -  Spijkerman

Raadslid CDA Medemblik

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.