04 oktober 2017

Column Ted de Lange, fietsen is gezond!

Fietsen is gezond, goed voor het milieu en goed voor de doorstroming van het verkeer. Kinderen op de basisschool en voorgezet onderwijs zien we graag zelfstandig naar school gaan. Ouderen zien we graag langer zelfstandig wonen en langer mobiel. Een goede en veilige fietsinfrastructuur ondersteunt deze ontwikkelingen. Willen we deze ontwikkelingen verder stimuleren, dan is een passend fietsbeleid vanuit de gemeente Medemblik nodig. 

Het wordt steeds drukker op onze wegen en fietspaden. Waar buslijnen verdwijnen, wint de elektrische fiets, of ook wel de E bike genoemd, aan populariteit. Om de gemeente de komende jaren goed bereikbaar te houden, zal zij haar rol moeten pakken om doorstroming van het verkeer goed te organiseren. Gebruik van E-bikes en andere duurzame vervoersmiddelen zou een grotere rol moeten spelen bij investeringen in infrastructuur. 

In Medemblik zou prioriteit gegeven moeten worden aan veiligheid en toegankelijkheid voor fietsers. Toegankelijkheid kan worden verbeterd door bijvoorbeeld fietssnelwegen te ontwikkelen, bredere fietspaden te realiseren en voldoende toegankelijke fietsparkeerplekken en laadplekken voor E-bikes te creëren. Veiligheid kan de gemeente verbeteren door fietslessen voor kinderen, migranten en ouderen te organiseren en enkelvoudige fietsongevallen tegen te gaan door paaltjes en andere obstakels te verwijderen. 

Hoe dan ook, het is de hoogste tijd dat de gemeente Medemblik meer aandacht en ruimte geeft aan de fietsende Medemblikker. Tijd voor een fietsenbeleid!

Ted de Lange, raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.