21 januari 2018

Column Ted: wijkagent nieuwe stijl

Het mooie van lokale politiek vind ik dat het letterlijk zo dichtbij is. Dagelijks loop ik met mijn hond een rondje door het stadje Medemblik en zo spreek ik regelmatig met inwoners. Dan komen er vragen voorbij of ik, als raadslid, wat kan doen aan het te hard rijden op de Westersingel/Hooge steeg of de hangjongeren in het Emmapark en Landswerf.

Gesprekken met inwoners zijn er ook op mijn initiatief. Zo heb ik vorig jaar een “Op de koffie bij Ted” georganiseerd. Op die avond was veiligheid een veel besproken onderwerp. En ook hier waren de voorbeelden van te hard rijden, hangjongeren en drugsoverlast. Zo erg zelfs dat ouderen aangeven er ’s avonds niet meer op uit te durven gaan. En inwoners ervaren de politie letterlijk en figuurlijk op afstand. Het politiebureau is verder weg, aangifte doen op de computer is niet voor iedereen even eenvoudig en hoe vaak zie je nog een politieagent? Ja, in het zomerseizoen met de vele evenementen en toeristen zijn ze gelukkig wel meer aanwezig. Maar buiten het seizoen helaas minder.

Ik pleit voor een wijkagent, die handig gebruik maakt van de moderne communicatiekanalen zoals Facebook  en Whatsapp en die 80% van zijn of haar werktijd in de wijk aanwezig is. Die de aangiftes digitaal aan de keukentafel komt opnemen en daarmee letterlijk dichtbij de mensen staat. Zo zorgen gemeente Medemblik en politie samen met inwoners en de wijkagent nieuwe stijl, op eigentijdse wijze voor een veilige en leefbare omgeving.

Ted de Lange
Raadslid CDA

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.