18 juli 2016

Opvang van vluchtelingen, CDA zegt niet op voorhand al NEE

Opvangen van vluchtelingen en huisvesten van vergunninghouders.

Het CDA staat volledig achter de uitgangspunten van het inmiddels aangenomen voorstel aan de raad:
- de voorkeur voor kleinschalige eventueel tijdelijke vormen van opvang;
- niet meer dan het maximum aantal vergunninghouders gaan huisvesten;
- dit alles binnen de door het Rijk beschikbaar gestelde middelen uitvoeren.

Het huisvesten van vergunninghouders leverde op 7 juli jl. niet veel discussie op maar het opvangen van vluchtelingen wel. Het CDA heeft duidelijk aangegeven dan wij voor opvang zijn wanneer dat nodig is.

Onze medemens die op de vlucht is mogen we niet op straat laten staan. Niemand kan met zekerheid zeggen of er wel of geen nieuwe stroom vluchtelingen naar ons land komt. De situatie van eind vorig jaar, toen wij in sporthal De Muiter in Medemblik een groep mensen moesten opvangen, was ook vrij onverwacht. Niemand wil nog een keer meemaken dat asielzoekers van sporthal naar sporthal moeten verhuizen omdat er geen betere opvang mogelijk is. De bescherming van de menselijke waardigheid staat voor het CDA voorop.

West-Friesland heeft de taak om ca. 200 vluchtende mensen op te vangen en iedere gemeente móet op zoek naar geschikte locaties hiervoor.

De motie die door de VVD was ingediend om op voorhand noodzakelijke opvang in onze gemeente uit te sluiten is afgekeurd. Wij zijn daar blij om. De kadernota legt immers uitgangspunten vast voor de komende jaren. Het vluchtelingenprobleem is niet opgelost en afspraken zijn broos. Het CDA is bereid om verantwoordelijkheid te nemen.

De motie die door GB was ingediend stelde voorwaarden aan een mogelijke opvang locatie: namelijk een AZC voor slechts 50 vluchtelingen. Ook sprak deze uit dat er regionaal geen draagkracht zou zijn om samen te werken.
Dat laatste is zeker niet aan de orde want de zeven gemeenten in West-Friesland die veelvuldig samenwerken hebben uitgesproken deze zorg samen op te willen pakken. Een AZC met slechts 50 vluchtelingen is helaas niet mogelijk. Het COA stelt strikte voorwaarden omdat die verantwoordelijk is. Dat beperkt onze vrijheid van keuzes maken. De enige kleinschalige mogelijkheid zou een aanvullende opvanglocatie zou kunnen zijn (AVO) met minimaal 80 personen. Om daarvoor te kunnen kiezen moet er echter wel al een 'echte' AZC (voor 300+ vluchtelingen) in West-Friesland gerealiseerd zijn.

Het aannemen van een motie die onduidelijke consequenties met zich meebrengt met als doel een signaal van ongenoegen af te geven richting COA, vinden wij geen betrouwbare vorm van besturen. We zijn blij dat ook deze motie is verworpen door de raad. 

De gemeente Drechterland heeft sinds kort aangegeven een volwaardig AZC te willen vestigen. Dat zou betekenen dat andere gemeenten in West-Friesland, indien daar een geschikte locatie is gevonden, dit niet hoeven te doen. Het is de bedoeling dat vluchtelingen die een vergunning krijgen straks in (de buurt van) de gemeente kunnen blijven wonen waarin zij zijn opgevangen. Dit is heel positief want dan hoeven zij niet opnieuw te verhuizen en wordt integreren makkelijker. Laten we hopen dat er ook gewerkt wordt aan het realiseren van kleinschaligere AZC's om dit verder te bevorderen.

Tot die tijd moeten wij roeien met de riemen die we hebben, gunnen wij gemeente Drechterland een AZC en zullen wij ons inspannen om de nodige vergunninghouders te huisvesten.

Namens de CDA fractie
Claudia Selders-Kroezen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.