Purmerend | Budget personeel loket jeugdzorg

19 maart 2025 2 minuten lezen

Bud­get per­so­neel loket jeugd­zorg

De gemeenteraad heeft een wijziging van de programmabegroting 2025 vastgesteld, waardoor er budget vrij komt om meer personeel aan te kunnen trekken voor het Loket Jeugd. Dit is hard nodig, want er speelt veel binnen het jeugdbeleid. Er is een wachtlijst, een taakstelling en een landelijke wens voor hervorming van de hulpverlening. Ook in Purmerend zijn de budgetten van het Rijk voor de organisatie van de jeugdzorg in de gemeente niet toereikend. De kosten per kind stijgen harder dan de inflatie.

De jeugdzorg heeft prioriteit, maar door een personeelstekort loopt de wachttijd bij het Loket Jeugd van de gemeente op en kan de taakstelling niet worden gehaald. Dit raakt het welzijn van de kinderen in de gemeente die deze jeugdhulp hard nodig hebben. Zowel het aanpakken van de wachtlijst als het behalen van de taakstelling lukt alleen als er fors meer vast personeel komt. Het gaat om budget vanaf € 721.000 in 2025 tot aan € 978.000 in 2028. Het voorstel is om dit in 2025 te dekken uit de begrotingsruimte en vanaf 2026 uit de besparingen.

Bij de behandeling van de vraag om meer budget dienden de fracties Gemeentebelangen Purmerend, Forum voor Democratie en Ouderenpartij AOV Purmerend-Beemster een motie in waarin zij het college verzoeken om de raad voortaan elk halfjaar te informeren over de gemiddelde wachttijd voor het Loket jeugd, het aantal kinderen op de wachtlijst en een toelichting daarover. Dit verzoek om de gemeenteraad in het belang van zijn controlerende taak goed te informeren, is met algemene stemmen aangenomen.

Bij de behandeling van dit agendapunt met de hiervoor genoemde motie hebben wij het volgende gezegd:

De CDA fractie heeft het verzoek van de wethouder om meer budget vrij te maken voor het terugdringen van de wachtlijsten en wachttijden en ook om te zorgen voor vermindering van kosten wel ingewikkeld gevonden. Dat hebben wij tijdens de behandeling in de commissievergadering ook wel laten doorschemeren. Van een aantal fracties goede en relevante vragen gezien, waarop ook in veel gevallen uitgebreid is geantwoord. Wij zijn geschrokken van de stijging van kosten door de jaren heen en van het aantal ingezette medewerkers. Werken ongetwijfeld keihard. Maar de wachtlijsten en wachttijden nemen desondanks zeer zorgwekkend toe. Wij lijken een speelbal van professionele jeugdhulpverleners en -instanties en weinig grip te hebben als gemeente. Dat is een vervelend, machteloos gevoel. Zowel de wachtlijsten als de wachttijden moeten omlaag naar acceptabele proporties, naar een voor ons allen aanvaardbaar niveau.

In de genoemde commissievergadering waren wij positief en dat zijn wij nog steeds. Wij denken wel dat wij goed de vinger aan de pols willen houden op dit dossier en daarom zijn wij wel blij met de motie. Wij zouden die echter nog wel iets willen uitbreiden. Wij zouden ook graag op de hoogte gehouden willen worden of het lukt de juiste gekwalificeerde mensen aan te nemen en indien dat het geval is of ook de resultaten van de inspanningen (in het kader van het terugverdienen). Want wij kijken ook wel nadrukkelijk naar de business case.

Lees
ver­der