Niels Rutten

Persoonlijk

Geboren in polder “het Noorden”  en opgegroeid tussen de koeien in “de Eendracht “ op Texel. Ik ben er ien van Edo en Thea Rutten. Sinds de zomer van 2017 ben ik terug op Texel.

Opleiding/beroep

Na het VWO op OSG de Hogeberg was het voor mij tijd om Texel te verlaten. Studeren, aan de vaste wal en op kamers! Na mijn studies in Nijmegen en Wageningen heb ik 6 jaar voor de faculteit diergeneeskunde in Utrecht gewerkt als onderzoeker en docent. Mijn proefschrift ging over het nut van sensoren die meten hoeveel een koe loopt en herkauwt. Dit is voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van melkkoeien. Nadat ik afgelopen zomer ben gepromoveerd ben ik terug op Texel om het mooiste te doen wat er bestaat, koeien houden. Daarnaast werk ik nog 20 uur voor een startup in Amsterdam die een geavanceerde stappenteller voor koeien maakt.

Nevenactiviteiten

Bestuurslid van de vereniging voor bedrijfsvoorlichting (de doelstelling is Texelse boeren te informeren over de nieuwste ontwikkelingen in de landbouw), Vrijwilliger bij de RK parochie Texel, deelnemer Bestuursklas Texel.

Waarom CDA

Ik kies voor het CDA omdat mijn denken wordt geïnspireerd door de christelijke traditie. Mensen hebben de opdracht om naar elkaar om te zien en er samen iets van te maken. Ieder mens maakt fouten, maar als we voorbij ons eigen belang kunnen kijken komen we samen verder. Het CDA is een partij die kiest voor de menselijke maat en niet verwacht dat de overheid of de markt alle problemen zullen oplossen.

Persoonlijke doelstellingen

Texel vergrijst en snel ook. Daarom is het belangrijk het vestigingsklimaat voor jonge mensen te verbeteren, dan gaat het over werk, wonen en onderwijs. Daarnaast gaat de landbouw me na aan het hart. Zonder boeren zie ik de toekomst van Texel somber in. Dan is het een doods eiland, een uitvergroting van het openlucht museum. De Texelse boeren zijn modern, doen hun best om schoon en efficïent te werken en zetten zich in voor natuur bijvoorbeeld de weidevogels. Daar mag Texel best eens trots op zijn! De landbouw is wel hard gekrompen en dus is het oppassen dat het niet wegglipt. Ik wil me er voor in zetten dat de boeren blijven boeren en niet meer als vijand van de natuur worden gezien. Er liggen enorme kansen om boeren te laten helpen bij het beheer van de natuur op ons eiland. Het wordt tijd om die kansen te grijpen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.