13 februari 2018

"Betaalbaar gasloos" onderwerp Politiek Cafe op 20 februari

In 1959 werd in Slochteren één van de grootste gasvelden van de wereld ontdekt. Aardgas is de afgelopen decennia zo vanzelfsprekend geworden in ons huishouden dat we nog niet echt oog hebben voor andere aspecten daarvan.

Aardbevingen in Noord-Nederland als gevolg van de gaswinning zijn voor ons hier in het westen ver weg. Dat aardgas als fossiele brandstof ook een negatief effect heeft op ons klimaat is nog verder weg. Onze gaswinning heeft ook economisch voordeel gebracht. Met de opbrengsten zijn in voorbije jaren bijvoorbeeld veel innovaties gestimuleerd. Het einde van dat tijdperk gaat in zicht komen en daar kunnen we maar beter op voorbereid zijn.

De verandering van ons klimaat gaat intussen gewoon door. Een stijging van de gemiddelde temperatuur met een paar graden lijkt niet veel maar heeft grote consequenties wereldwijd. Het Klimaatakkoord van Parijs stimuleert een belangrijke omschakeling, van fossiele brandstoffen naar een duurzame energie

De klimaatontwikkeling is voor het CDA Uithoorn een belangrijk speerpunt, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze toekomstige generaties. We zullen echter alles uit de kast moeten halen om dat ook daadwerkelijk te realiseren, ook in Uithoorn. Het niet meer gebruiken van aardgas in onze woningen gaat daar ook bij horen. Bij het CDA staat "Uithoorn gefaseerd van het aardgas af" hoog op de agenda. De situatie in Groningen en dientengevolge afnemende aardgasvoorraad en stijgende energieprijzen noodzaken ons tot toekomstvisie en maatregelen.

Op 20 februari a.s. praten wij u bij over hoe Uithoorn kan veranderen naar een betaalbaar Gasloze samenleving.

"Betaalbaar Gasloos" wordt een hele uitdaging

Marjo Kroese, projectleider van het Klimaatverbond Nederland licht toe wat dit voor u kan betekenen. Deze stichting begeleidt gemeenschappen bij de overgang van aardgas naar andere energiebronnen. Er zijn al verschillende gemeenten die deze stappen zetten. Het klimaatverbond deelt ervaringen vanuit met betrekking tot de energietransitie: wat zijn de te zetten stappen, wat moet er gebeuren en hoe enthousiasmeren wij de burger (participatie)

Marjo Kroese geeft tevens inzicht in kosten en de baten voor de burger.

Uw gastheer voor deze avond is Peter Post, hij is de nummer 5 op de kieslijst van het CDA Uithoorn-De Kwakel.

De toegang is zoals altijd gratis. Dinsdag avond 30 januari vanaf 19.30 uur in “Geniet aan de Amstel”, Marktplein 2a.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.