01 mei 2017

ISIS strijders moeten terecht staan voor genocide: hoorzitting en rapport

ISIS pleegt genocide op Yazidi's, op christenen, op andere minderheden.
Dat stelden de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, het Europees Parlement, het Amerikaans congres en vele anderen vast. (De Raad van Europa deed dat als eerste op basis van een rapport dat ik daar schreef)

Dan moet je onder internationaal recht (de genocide conventie) de slachtoffers ondersteunen, de daders vervolgen en berechten en de genocide stoppen. Daar komt nog onvoldoende van terecht.

In de raad van Europa schrijf ik nu een rapport over berechting van de ISIS strijders. Ik focus daarbij vooral op de meer dan 5000 strijders uit Europese landen. Dit zijn dus mensen uit Frankrijk, Belgie, het VK of Nederland, die actief deelnemen aan een organisatie die genocide pleegt en daar geen geheim van maakt. Als je een rechtstaat serieus neemt, dan moet je deze mensen opsporen, vervolgen en straffen. 

Over hoe deze berechting kan en moet plaatsvinden hield ik in Straatsburg een hoorzitting met

Nadia Mourat. Als Yazidi werd zij vastgehouden door ISIS. Zij vertelt haar verhaal en vooral over hoe dit tot op de dag van vandaag doorgaat en de wereld alleen toekijkt. 

Geoffrery Robertson: hij was voorzitter van het Sierra Leone tribunaal, dat er uiteindelijk in slaagde om Charles Taylor te veroordelen.

Ewelina Ochab: zij schreef een boek over deze genocide en de berechting van de daders. 

De hoorzitting staat rechtsboven bij dit item: als je erop klikt kun je het een uur lang terugkijken.

Mijn introductie memorandum over hoe je de ISIS daders van genocide kunt vervolgen en berechten kun je hier vast lezen: http://website-pace.net/documents/19838/3115026/AS-JUR-2017-07-EN.pdf/282a11cc-db85-4171-8c3a-9e9b049fb95e

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.