14 april 2014

Goed nieuws: Huishoudentoeslag gaat niet door per 2015. En nu doorpakken!

Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes geven toe wat we al maanden wisten: de huishoudentoeslag kan niet ingevoerd worden per januari 2015. Dat is logisch, want de samenvoeging van de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de ouderenkorting en het kindgebondenbudget zou miljoenen huishoudens en toeslagen raken. Als je de wet nog moet bedenken in april om hem in december in te voeren dan zou dat alleen maar tot chaos kunnen leiden bij de belastingdienst/toeslagen. Zoveel hebben we nu wel geleerd.

Maar het probleem is dieper. Als CDA waarschuwden we ook voor de exporteerbaarheid van de huishoudentoeslag. Nu is de zorgtoeslag exporteerbaar. Als je verplicht in Nederland verzekerd bent  krijg je ook een zorgtoeslag. Dat geldt voor bijvoorbeeld buitenlandse werknemers die hier werken en soms hun partners. Maar de huurtoeslag is niet exporteerbaar. Nederland subsidieert alleen wonen in Nederland. Ook dat is logisch en terecht. We hoeven geen huurtoeslag te betalen voor zeg een woning in Polen of Turkije.  Maar als de toeslagen samengevoegd zouden worden zou de huurtoeslag ook exporteerbaar moeten worden. Over de ouderenkorting (die voor Nederlandse belastingplichtigen is) en het kindgebonden budget maar te zwijgen.
Ten derde is de administratie wie waar woont in Nederland nog een redelijke chaos. En de huishoudentoeslag zou uitgaan van een goed functionerend GBA. We weten dat dat ook fictie is. Daar waarschuwden we ook voor


Goed daar gaat het kabinet nog even op studeren om dan met een alternatief te komen. We zijn benieuwd wat dat zal worden. Dit is overigens wel jammer voor Zijlstra, die dit natuurlijk wel een week van tevoren moest weten en dus nog even snel schreef dat alle toeslagen afgeschaft moeten worden, terwijl hij al moest weten dat het kabinet in 2015 nog helemaal niets kan doen, vooral omdat het zelf te laat was. En alle toeslagen afschaffen met gelijktijdige belastingverlaging klinkt natuurlijk leuk, maar bijvoorbeeld een echtpaar met alleen AOW betaalt helemaal geen inkomenstenbelasting. Die zou dan zomaar €200 huurtoeslag per maand (dik 12% koopkracht) kwijtraken. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Die huurtoeslag (vroeger: huursubsidie) bestaat niet voor niets al sinds mensenheugenis.

Wie volgt? Als CDA hadden we vier verzoeken aan Wiebes bij zijn aantreden. De eerste was het niet invoeren van de huishoudentoeslag. Nu dat gedaan is, kunnen we door naar nummer 2: het terugdraaien van de accijnsverhoging. Het debat vindt donderdagavond plaats.

Pieter Heerma
Pieter Omtzigt
Leden van de Tweede Kamer voor het CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.