17 januari 2013

Laat Rutte Cameron in de steek? Kamervragen

Tijdens de verkiezingscampagne waren ze goede vrienden zei David Cameron in een speciale videoboodschap over Mark Rutte.

Die vriendschap was nauw in ontmoetingen de afgelopen maanden. Het is dan ook niet toevallig dat Cameron een speech over Europa geeft in Nederland. Een setting voor een belangrijke speech kies je bewust. Je zoekt medestanders, een goed publiek. Als je wilt vertellen dat je een Berliner bent, dan doe je dat voor de Berlijnse muur en niet in de je kantoor, wist Kennedy al.

Nu lijkt de belangrijke gast gewoon af te zeggen. En is er van de Nederlandse regering waarschijnlijk niemand aanwezig. Dat is vreemd! Een belangrijke regeringsleider komt naar je toe, noemt je je vriend, helpt je tijdens de campagne en je loopt hard weg.

Nou ja, publiekelijk dan, want in de Britse pers is het natuurlijk helder dat ze elkaar vrijdag gewoon ontmoeten.

dat is een vreemde vertoning dan: Cameron moet dan twee keer uitleggen wat hij van plan is. Om beter te begrijpen hoe dat zit stel ik vandaag deze vragen.

2013Z00745
Vragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de Minister-President over het bericht dat premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk op vrijdag 18 januari 2013 een speech zal geven in Nederland met als onderwerp Europa (ingezonden 17 januari 2013)
1
Kent u het bericht dat premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk vrijdag een speech zal geven in Nederland met als onderwerp Europa? 1)
2
Heeft u of uw departement overleg gevoerd over een mogelijke aanwezigheid van u bij de speech van de heer Cameron in Amsterdam?
3
Zal er een lid van de Nederlandse regering aanwezig zijn bij zijn speech in Amsterdam?
4
Wat is de laatste keer geweest dat een belangrijk Europees leider een belangrijke speech hield over de toekomst van Europa in Nederland en er geen lid van de regering aanwezig was?
5
Is de constatering dat u niet aanwezig zult zijn bij deze speech waar? Kunt u deze keuze toelichten, mede in het licht van de vriendschap tussen u en de heer Cameron, die u in een video voor de verkiezingen betitelde als vriend? Bent u nog steeds zijn politieke vriend?
6
Heeft u een ontmoeting en gesprek met de heer Cameron tijdens zijn bezoek aan Nederland?
Zo ja, waar vindt de ontmoeting plaats en over welke onderwerpen gaat uw gesprek?
7
Zijn de berichten juist dat u de boodschap van Cameron ten aanzien van Europa deelt? Zo nee, waar zitten volgens u de belangrijkste verschillen?
8
Kunt u aangeven wat u van de inhoud van de speech van de heer Cameron vindt? Op welke punten zult u gezamenlijk met hem optrekken en op welke punten niet?
9
Mag uit uw afwezigheid bij deze belangrijke speech de conclusie worden getrokken dat u meer afstand neemt van het Britse standpunt ten aanzien van de Europese Unie, waar u eerder “perfect samen optrok”?
10
Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden en in ieder geval voor 22 januari 2013 om 12.00 uur?


1) www.nrc.nl/nieuws/2013/01/14/cameron-geeft-europa-speech-aanstaande-vrijdag-alin-
nederland/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.