06 januari 2014

Nieuwe gedetailleerde Kamervragen over fouten Eigenwoningforfait en voorlopige aangifte

Na de vragen en antwoorden van vorige week over de voorlopige aanslag kwamen er meer fouten in het voorlopige aangifteprogramma naar boven.
Zo blijken twee grote wijzigingen (nog?) niet te zijnd doorgevoerd.
1. het tarief in de eerste schijf is verlaagd, maar dat staat nog niet in het programma.
2. Het tarief over de eerste €250.000 in box 2 (winstuitkering uit een bv) is tijdelijk verlaagd van 25% naar 22% om mensen te stimuleren geld uit de bv op te nemen en dat te consumeren. Echter je betaalt via de Voorlopige aanslag nu 25%

Dat is natuurlijk contraproductief. Behalve een hoop lastenverhogingen (frisdrank, water, bevriezen van schijven, LPG, diesel, afval, eigen huis en veel meer) voer je ook twee belastingverlagingen door, maar je zet ze niet in het programma. Mensen betalen dus eerst teveel en krijgen het na afloop van het jaar terug. Dat helpt nou niet echt om de consumptie te bevorderen vermoed ik.
In de eerste schijf gaat het om wat lagere bedragen, maar bij box 2 gaat het om maximaal €7.500 belasting dat je teveel betaalt vooraf.
Aangezien (bijna) iedereen met een voorlopige aangifte een positief inkomen heeft in box 1 of box 2, zullen al die voorlopige aanslagen niet kloppen met de wetstekst.

Kun je bezwaar aantekenen? Nee, dat is afgeschaft. De belastingdienst vindt dat je het zelf opnieuw moet invullen wanneer zij het gerepareerd hebben. Dat staat nu in de wet, maar misschien kan de belastingdienst het zelf de komende maanden repareren en meenemen in de VA en uitbetalingen per maand vanaf zeg maart/april. Scheelt veel mensen heel veel werk. Overigens heeft de rechter geoordeeld dat je wel in beroep mag. Je moet immers betalen!

En over de bekendheid van de verhoging: na enig spitwerk bleek de waarderingskamer in november Weekers en het kabinet daarover geinformeerd te hebben. Het was dus al lang bekend bij de bewindspersonen. De brief staat hieronder in de links.

Of we alle fouten nu hebben? Nou op de website van de belastingdienst klopt de eigenwoningwaardetabel nog steeds niet.
Hoe ik ook nareken bij het eigenwoningforfait, één gegeven krijg ik constant anders dan de wetstekst. Het betreft hier de villabelasting (die raakt weinigen).

Genoeg dus om vragen over te stellen: dat doe ik hieronder. Ze zijn zondagnacht ingediend.

Vervolgvragen van het lid Omtzigt (CDA) aan de staatssecretaris van Financiën op de antwoorden op vragen van Knops, Omtzigt en Bashir over de bijstellingsregeling directe belastingen
1.    Klopt het dat in de voorlopige aangifte het belastingtarief in de eerste schijf en het tarief in de tweede schijf te hoog zijn en dat daardoor zeker 99% van de voorlopige aangiftes op dit moment niet het juiste aanslagbedrag oplevert?
2.    Klopt het dat deze twee belastingverlagingen (in tegenstelling tot de meeste van de vele belastingverhogingen van dit kabinet) niet via de Voorlopige Aangifte worden doorgevoerd en dat zij dus het beoogde effect, namelijk extra bestedingen en extra koopkracht in 2014, missen?
3.    Op de website van de belastingdienst staat “Op dit moment is nog niet duidelijk wat precies vanaf 1 januari 2014 wijzigt in de inkomstenbelasting, de premieheffing en de  inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Zodra meer bekend is, informeren wij u hierover.” Wanneer wordt dit bericht aangepast en zijn alle percentages wel bekend? (bron: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/aangifte_inkomstenbelasting/voorlopige_aanslag_2014/wijzigingen_doorgeven/fiscale_wijzigingen, gelezen op 5/1/2014)
4.    Klopt het dat in de tabel over het eigen woningforfait op de site van de belastingdienst het percentage 1,55% eigenlijk 1,80% moet zijn (bron: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/woning/eigenwoningforfait/eigenwoningforfait_berekenen/eigenwoningforfait_berekenen)

Tabel eigenwoningforfait 2014
Waarde van de woning    Eigenwoningforfait
meer dan    niet meer dan   
-              € 12.500         0%
€ 12.500    € 25.000         0,25%
€ 25.000    € 50.000         0,40%
€ 50.000    € 75.000         0,55%
€ 75.000    € 1.040.000     0,70%
€ 1.040.000    -               € 7.350 + 1,55% van de waarde van de woning boven € 1.040.000
5.    Heeft u kennis genomen van het feit, dat ook al kun je formeel geen bezwaar maken tegen een voorlopige aanslag, de rechter dat anders ziet en de belastingdienst zelfs veroordeeld heeft tot betaling van kosten wanneer de belastingplichtige de belastingdienst voor de rechter sleept vanwege een onjuiste Voorlopige Aanslag? (bron: Proceskostenvergoeding voor bezwaar tegen onjuiste VA, Fiscaal Up to Date, www.futd.nl/fiscaal-nieuws/5040/proceskostenvergoeding-voor-bezwaar-tegen-onjuiste-va/)?
6.    Hoe gaat u de al toegekende Voorlopige Aanslagen corrigeren?
7.    Klopt het dat de waarderingskamer al op 25 november 2013 inlichtte over de definitieve daling van de huizenprijzen die voor het indexcijfer gebruikt is? (bron: www.waarderingskamer.nl/documents/advies%20bijstelling%20eigenwoningforfait.pdf) en dat de staatssecretaris voor 10 december kennis hiervan nam en van de gevolgen die dit had voor het eigenwoningforfait (Bron: antwoord voorgaande Kamervragen, 3 januari)?
8.    Klopt de uitspraak in de Persdienst bladen van uw woordvoerder dat de waardedaling op 13 december, toen Blok in de Kamer sprak (moet zijn aan de Kamer schreef) nog niet bekend? (bron: Persdienst bladen, 4 januari)
9.    Zou de uitkomst van de berekening in Wet IB 2001, artikel 10.3.1 (´Het in de derde kolom van artikel 3.19, tweede lid, eerstvermelde bedrag wordt berekend door het volgens het tweede lid berekende laatstvermelde bedrag in de eerste kolom van artikel 3.19, tweede lid, te vermenigvuldigen met het volgens het derde lid berekende, als vijfde vermelde percentage in de derde kolom van artikel 3.19, tweede lid’) niet moeten zijn dat het bedrag €7.280 bedraagt en niet €7.350, zoals vermeld in de in 30 december 2013 in de Staatscourant gepubliceerde bijstellingsregeling directe belastingen? En idem dat hij over het jaar 2013 neerwaarts zou moeten worden bijgesteld? Zou dit moeten leiden tot een herzien besluit?
10.    Kunt u per jaar precies aangeven welke aanpassingen er als gevolg van het amendement-Verhoeven cs (Kamerstuk 33756, nr. 24) precies plaatsvinden in welk belastingpercentage en welke schijfgrens in de wet IB 2001?
11.    Kunt u een precies en gedetailleerd overzicht geven van alle belastingtarieven en schijven, waarvan nu al bekend is, bijvoorbeeld door overgangsrecht, dat zij in op 1 juli 2014, 2015, 2016 of later zullen veranderen en dus van elk verandermoment (inclusief in ieder geval toeslagen, IB schijfgrenzen, IB schijfhoogtes, brandstofaccijns, alle heffingskortingen, overdraagbare algemene heffingskorting per cohort, eigenwoningforfait (villabelasting), waterbelasting, aftrektarief hypotheekrenteaftrek en alle andere belastingen die wij in Nederland kennen) ?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.