18 maart 2014

Nieuwsbrief, 18 maart 2014

Beste heer/mevrouw,

Woensdag staat de gemeente centraal. In bijna alle gemeentes kun je op mensen van het CDA stemmen. Zij zetten zich bij de gemeenteraad in voor lokale onderwerpen en spelen meteen een rol bij onderwerpen die in Den Haag opgelost moeten worden. Ik werk met hen in het hele land. Denk aan de intensieve samenwerking in Rijnmond over de zeer onveilige situatie bij Odfjell.
Hier tien voorbeelden van samenwerking alleen al in het mooie Twente.

In ons kleine land liggen zeven van de twaalf provincies aan de grens met onze buren. Bedrijven in die gemeentes langs de grens krijgen klappen door de ondoordachte verhoging van bijvoorbeeld diesel en LPG accijns. Het CDA bood alternatieven in het najaar, ook omdat we voorspelden dat deze maatregel niet zou opleveren, behalve banenverlies. Alle reden om nu zo’n lastenverzwaring terug te draaien.
Column over 'Domme modellen'
Rapport van het meldpunt grensstreek
Accijnzen: Kroniek van een aangekondigd drama

Voor wie het nog niet wist: Rusland is voor ons in Europa echt een probleem, nu het de Krim effectief van de Oekraïne met geweld heeft afgepakt.  Mensenrechten, energiebeleid, landjepik, rechtstaat. Op elke van die onderwerpen hebben wij met dit grote buurland van de EU een serieus probleem. Deze zomer schreef ik een hoofdstuk van een boek over mensenrechtenschendingen in Rusland, met onder meer John McCain en Russische oppositieleiders en dissidenten. Wij stelden toen visumsancties en bevriezen van tegoeden voor. Men keek vooral meewarig, het feest in  Sotchi ging voor. Nu betalen we de prijs. Vandaag werden die visumsancties toch nog doorgevoerd.

De nieuwe gemeenteraden zullen veel extra taken krijgen, ook al zijn ze helaas nog niet helemaal duidelijk. De juiste personen daarvoor kiezen is juist nu van groot belang.

Een hartelijke groet,

Pieter  Omtzigt

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.