10 februari 2014

Nieuwsbrief, februari 2014

Beste heer/mevrouw,

Na lange Jaren van economische stagnatie en onzekerheid rond de euro, lijkt Europa de weg omhoog weer te vinden. De werkloosheid is hoog, maar stijgt niet verder en vele landen groeien. Nederland hangt achterop: hier stijgen de lasten  waardoor de ruimte voor groei en ondernemerschap worden beperkt. Maatregelen van het kabinet vormen het verkeerde recept. Zo leidt de accijnsverhoging tot hogere lasten, failliete pomphouders en honderden miljoenen  lagere opbrengsten zowel voor de detailhandel als voor de schatkist zelf door de weglekeffecten. Het kabinet voorspelde het omgekeerde: nul grenseffecten.

Een nieuwe belastingagenda

Een nieuwe bewindspersoon biedt nieuwe kansen op beter beleid. Mijn hartelijk advies aan hem is aandacht te schenken aan de volgende urgente problemen:
1. Zie af van invoering van een nieuwe huishoudtoeslag per 1/1/2015. Alle toeslagen van dit land zouden veranderen en samengevoegd worden. Hier dreigt een ICT-drama en een bureaucratische nachtmerrie. Het lukte niet om in twee jaar tijd over te gaan op één rekeningnummer. En dus de telefonische vragen van burgers en bedrijven kon men ook niet tijdig en correct beantwoorden.
2. Draai de accijnsverhoging toe. Goed voor de groei. Goed voor de werkgelegenheid, vooral in de grensstreek en waarschijnlijk niet slecht voor de schatkist.
3. Praat met uw collega Plasterk, wanneer hij tijd heeft. En vraag u af waarom zoveel mensen als alleenstaanden extra toeslagen ontvangen en waarom dat aantal zo snel gegroeid is.
4. Bereid de invoering vlaktax voor en een echte vereenvoudiging en versimpeling. Dit kost jaren en kan dus bij de volgende kabinetsformatie klaar zijn. Regeren is vooruit zien.

Kleine scholen

Het kabinet was van plan kleine scholen financieel te gaan benadelen door ze gelijk te schakelen met grotere scholen. Dit was een van de weinige bezuinigingen op onderwijs en bijzonder ondoordacht. Het zou het hart weghalen uit een fors aantal kleine kernen, die hun dorpsschool en daarmee hun sociaal centrum zouden verliezen. Veel schade voor een geringe opbrengst.
Samen met deze scholen, ouders en de stichting behoudkleinescholen.nl heb ik me zeer voor hen ingespannen om deze voorstellen van staatssecretaris Dekker van tafel te krijgen. Vooral door de inzet en de energie van de stichting en de ouders en de steun van de ChristenUnie is dat gelukt.

Magnitsky

Mensenrechten in Rusland krijgt met de Olympische Spelen veel aandacht, maar is geen modieus onderwerp. Na drie jaar trekken en duwen is het gelukt een rapport over de zaak-Magnitsky (rapporteur: Gross) aangenomen te krijgen in de Raad van Europa. Ter herinnering:  de kritische jurist Sergey Magnitsky is na 360 dagen voorarrest door 8 mensen doodgeknuppeld in de gevangenis. Postuum is hij jaren later ook nog veroordeeld. Dat was al een paar honderd jaar in Europa niet voorgekomen. Op mijn uitnodiging heeft de moeder van Magnitsky het hele verhaal (videoverslag) aan de parlementariërs in de Raad van Europa verteld.

NSA en Snowden

Heel de wereld, ook Nederland, worstelt met de vraag wat wij moeten met de onthullingen van Edward Snowden en wat bekent de erkenning van president Obama dat de werkwijze van de NSA fors wordt herzien. Het vertrouwen tussen bondgenoten is hoe dan ook beschadigd, zoals Angela Merkel laat blijken. Dit raakt niet alleen de samenwerking tegen terrorisme, maar roept ook vragen op over economische en politieke spionage.

De Raad van Europa bewaakt de rechtstaat voor alle Europese burgers samen. Er lijkt hier nogal wat illegaals en overbodigs gebeurd. Daarom heb ik in oktober de opdracht gekregen het onderzoek te doen naar de omvang van de afluisterpraktijken, de samenwerking tussen Staten daarbij en de legaliteit en wenselijkheid. Dit soort thema’s kun je niet alleen nationaal uitpluizen.

In januari presenteerde ik mijn eerste overzicht en memo hierover. Ook hield ik een seminar (videoverslag) met drie topspecialisten uit VS, VK, NL en Duitsland. Mijn volgende stap is het uitnodigen van Edward Snowden en een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering voor een hoorzitting in April. Voordat men oordeelt, moeten alle feiten op tafel liggen.

Campagne

De komende weken ben ik volop aanwezig in de Kamer, maar vooral in het land om samen met lokale CDA-kandidaten het gesprek aan te gaan. U bent van harte van welkom bij de volgende bijeenkomsten. Natuurlijk organiseer ik ook in de Kamer bijeenkomsten. Zo ontvang ik morgen (maandag) Mouaz Al-Khatib, de voormalige leider van de Syrische oppositie in een openbare vergadering.

Maandag 10 februari, 15.30,

Tweede Kamer

Pieter ontvangt voormalige Syrische oppositieleider Mouaz Al-Khatib in de Tweede Kamer

Openbaar: gewoon om 15.00 melden bij de Tweede Kamer met een identiteitsbewijs

Maandag 10 februari, 20.00, ‘s Gravendeel

Pieter spreekt voor de vijf afdelingen van het CDA Hoeksche Waard

http://www.s-gravendeel.net/agenda/2014-02-10-611-cda-hoeksche-waard.html

Woensdag 12 februari, 9.30 – 12.00, Tweede Kamer

Algemeen Overleg (debat) in de Tweede Kamer met ministers Timmermans en Plasterk over hun bezoek aan Israel en de Palestijnse gebieden (oa Mekorot bezoek

Openbaar: gewoon om 9.00 melden bij de Tweede Kamer met een identiteitsbewijs

Woensdag 12 februari, 20.00, Maassluis

Pieter spreekt bij het CDA Maassluis, oa over Odfjell

Café de Waker

Donderdag 13 februari, 10.00 uur, Tweede Kamer

Algemeen Overleg met staatssecretaris Klijnsma over pensioenen

Openbaar: gewoon om 9.30 melden bij de Tweede Kamer met een identiteitsbewijs

Vrijdag 14 februari, 14.00-16.00 uur, CDA Kampen in IJsselmuiden

Pieter spreekt over pensioenen en zorg

Zorgcentrum Marienhof, Slenkstraat 14, IJsselmuiden

Zondag 16 februari

Pieter is aanwezig bij het programma Business Class

 

Maandag 17 februari, 14.00-16.00 uur

Pieter spreekt bij de Thaborkerk in Hengelo over geloven en Christenvervolging

Thaborkerk, Hengelo

Maandag 17 februari, rond 19.00 uur

Pieter bij het CDA Edam/Volendam

 

Dinsdag 18 februari 19.30

Pieter bij het CDA Nieuwkoop

 

Woensdag 19 februari, 19.30

Pieter bij het CDA Schiedam

 

Zaterdag 22 februari, 10.30 uur

Het CDA Enschede en Pieter ontvangen een groep van de zonnebloem

Stadhuis, Enschede

 

 

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.