31 juli 2013

Odfjell, voor de 10e keer

Odfjell, voor de 10e keer

 

Het tankopslagbedrijf Odfjell maakt het bont, heel bont.
Twee jaar geleden stelden we de eerste vragen in de Tweede Kamer. Daaruit bleek dat er 64 overtredingen geconstateerd waren in de afgelopen 10 jaar maar effectief geen enkele actie. De beantwoording op die vragen was de aanleiding voor het stilleggen van het bedrijf.

Bij een grote en lange butaanontsnapping was een fors explosie-gevaar geweest bij dit tankopslag bedrijf waar miljarden liters vloeibare en giftige stoffen zijn opgeslagen.

Daarna volgde een onderzoek door Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Daar had het bedrijf openheid van zaken moeten geven.

Gisteren bleek dat niet het geval geweest te zijn. Een groot incident waarbij Methanol vrijkwam in 2009 is nooit gemeld, terwijl daartoe een wettelijke verplichting bestaat.

Tot nu toe vond minister Asscher het belang van het bedrijf zwaar wegen en wilde hij geen openlijke inzage geven in het toezichtdossier. Voor het CDA telt de privacy van Odfjell niet, maar de veiligheid van de omwonenden in het hele Rijnmond een heel stuk zwaarder, de buurbedrijven en de werknemers bij Odfjell een stuk zwaarder.

Het CDA wil in de kern weten of de overheid het management van het bedrijf Odfjell nog gelooft.

 

Samen met Jaco Geurts ga ik op 28 augustus op werkbezoek bij Odfjell. Ik verwacht dat totale openheid van het bedrijf. Maar ik ben zelden zo teleurgesteld geweest als in het management van dit bedrijf dat vele ontwijkende en leugenachtige mails naar ons gestuurd heeft en iedere keer voor een onaangename verrassing zorgt.

 

Gisteren heb ik het management van het bedrijf gevraagd of er nog meer grote niet gemelde incidenten geweest zijn. Daarop is tot nu toe geen antwoord gekomen.

Ook werd gedaan alsof dit nieuwe informatie was.

 

Vragen van de leden Omtzigt en Geurts (beiden CDA) aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het bericht van de aangifte tegen Odfjell wegens het verzwijgen van een groot Methanol-incident. (ingezonden 31 juli 2013)
 

1
Heeft u kennisgenomen van het bericht “Aangifte tegen Odfjell wegens verzwijgen groot Methanol-incident"? 1)

2
Heeft u kennisgenomen van het strikt vertrouwelijke interne rapport? 2) 

3
Vindt u dat dit rapport geheim had moeten blijven of deelt u de mening van de gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland dat dit op crimineel gedrag lijkt?

4
Kunt u toelichten wat zich in 2009 heeft afgespeeld en alle beschikbare informatie en rapporten daarover onmiddellijk aan de Kamer doen toekomen, alsmede uw appreciatie van het veiligheidsrisico voor medewerkers en omgeving en de rol van het management?

5
Heeft Odfjell dit voorval gemeld bij de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het kader van het onderzoek? Zo ja, waarom wordt dit dan niet vermeld in het rapport van de onderzoeksraad? Indien Odfjell dit niet gemeld heeft, deelt u dan de mening dat Odfjell nog steeds geen schoon schip gemaakt heeft en dat het huidige management cruciale informatie achtergehouden heeft?

6
Bent u bereid om nu ook onderzoek te doen naar individuele personen die in het verleden gevaar voor andere personen veroorzaakt hebben en gevolgen aan de lijst verbinden?

7
Welke strafrechtelijke onderzoeken lopen er tegen Odfjell en hoe gaat het met de voortgang van het onderzoek naar het Butaan-incident?

8
Herinnert u zich de belofte tijdens het algemeen overleg Externe Veiligheid/Handhaving van 20 juni 2013 om met uw collega, de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, te overleggen en het toezichtdossier, dat u vertrouwelijk ter inzage gegeven heeft aan de leden van de Tweede Kamer (naar aanleiding van Kamervragen 3),
openbaar zou maken, als daar geen dwingende belemmeringen voor zijn?

9
Deelt u de mening dat de in antwoorden op de Kamervragen gegeven reden voor vertrouwelijke inzage, namelijk het bedrijfsbelang van Odfjell, geen steekhoudend argument is voor het geheim houden van documenten, aangezien het bedrijf voortdurend levensgevaarlijke situaties geheim gehouden heeft vanuit het bedrijfsbelang?

10
Is er een wet, die verbiedt om dit dossier (of delen van dit dossier) openbaar te maken? Zo ja, welke?

11
Indien er geen wettelijk beletsel bestaat om het dossier openbaar te maken, wilt u het dan binnen een week openbaar maken?

12
Heeft u vertrouwen in het management van het bedrijf Odfjell?

13
Welke incidenten, Centraal Incidenten Nummer (CIN)-meldingen, boetes en dwangsommen hebben zich voorgedaan bij Odfjell in de afgelopen zes maanden?

14
Kunt u nu een lijst geven van zware niet-gemelde incidenten van de afgelopen 10 jaar?

15
Kunt u garanderen dat we niet opnieuw verrast worden door een veiligheidsschandaal van dit bedrijf, nu of in het verleden?

 
1) Uitzending van Eenvandaag, 30 juli 2013
2) http://www.eenvandaag.nl/uploads/doc/RapportOdfjellmethanol[smallpdf.com]%20(1).pdf

3) Aanhangsel Handelingen II, 2012/2013, nr. 2170.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.