02 november 2012

Pensioenprijs voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt (persbericht NPN)

PERSBERICHT

Pensioenprijs voor CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt

Tijdens de jaarlijkse uitreiking van de npn prijzen is Pieter Omtzigt, CDA-woordvoerder pensioenen in de Tweede Kamer, bekroond tot winnaar in de categorie Uitzonderlijke Bijdrage aan de Pensioenfondssector. Volgens de jury heeft hij zich als een van de weinige Kamerleden gemanifesteerd als pleitbezorger van het huidige Nederlandse pensioenstelsel.

De vakprijzen van npn, een onafhankelijk Nederlandstalig pensioentijdschrift dat wordt uitgegeven door Financial Times in Londen, zijn een blijk van erkenning voor de inspanningen die worden geleverd aan het behoud van het Nederlandse stelsel.

Hoewel pensioendeskundigen een 'haat-liefde verhouding' hebben met het CDA-kamerlid, zo stelt de jury, krijgt de waardering voor zijn werk altijd de overhand. Dat blijkt onder meer uit de sterke lobby van de pensioensector om hem in het parlement te houden: Omtzigt werd bij de Tweede-Kamerverkiezingen in september herkozen met 36.750 voorkeurstemmen. De npn vakjury roemt Omtzigt vanwege zijn vermogen de sector te blijven prikkelen om te innoveren en te verbeteren.

De trofee voor het beste beleggingsbeleid ging naar Pensioenfonds ABN Amro. Volgens de jury voldoet het bestuur van dit fonds aan alle thema's van hedendaags vermogensbeheer: goed je huiswerk doen, anticiperen op marktontwikkelingen, een gedegen beleggingsbeleid tonen en eigen verantwoordelijkheid. Het fonds hanteert al jaren met succes een dynamisch beleggingsbeleid met als resultaat een stabiele dekkingsgraad, aldus de juryleden.

Maar het was Pensioenfonds ING die in de onafhankelijke vakprijzen werd uitgeroepen tot pensioenfonds van het jaar. Dit fonds heeft volgens de jury heel hard gewerkt om zich volledig te reorganiseren. Het fonds heeft ruchtsichtlosin de oude structuren en verbanden gehakt; volgens de jury getuigt dat van een volhardendheid waar ze respect voor heeft. Pensioenfonds Zorg en Welzijn won de communicatieprijs en het Pensioenfonds SNS Reaal toonde zich het sterkst in bestuursgovernance.

De avond werd gepresenteerd door Jeroen Smit. Hij is onderzoeksjournalist en auteur van de boeken 'Het drama Ahold' en 'De Prooi'.Macro- en monetair econoom Edin Mujagic hield een keynote speech over de Staat die pensioenfondsen én zichzelf een handje zou kunnen helpen met de uitgifte van ultra-langlopende staatsobligaties. De vakjury bestond dit jaar uit Bart Oldenkamp (Cardano), Karin Roeloffs (Mercer), Sandra Smits (MensenKennis), Matthijs van Gool (Pensioenfonds SCA) en Jan Nijssen (Montae).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.