16 oktober 2012

Schriftelijk overleg appreciatie plannen Van Rompuy

Schriftelijk overleg appreciatie plannen Van Rompuy

De leden van de CDA fractie hebben zowel de plannen van de heer van Rompuy als de kabinetsappreciatie van die plannen gelezen.

Zij merken op dat de komende paar maanden cruciaal zullen worden voor de toekomst van Europa en graag waren zij in debat gegaan met het kabinet over de kabinetsinzet voor deze top. Die zal namelijk niet alleen gaan over dit rapport maar ook over een aantal thema's die door regeringen naar voren gebracht is.

- De inzet van de plannen van Van Rompuy is om politiek korte termijn beleid van individuele lidstaten, die ten koste kan gaan van de stabiliteit van de Economisch Monetaire Unie op lange termijn, onmogelijk te maken. Deelt het kabinet deze mening en wordt dit principe door alle lidstaten onderschreven?

- De leden van de CDA fractie zijn voorstander van het stapsgewijs en in de juiste volgordelijkheid toewerken naar een bankenunie. Deze leden deelt de mening van het kabinet van zorgvuldigheid boven snelheid. Deelt de regering de mening dat slecht banken met een solide balans deel kunnen uitmaken van de bankenunie? Hoe solide moeten banken volgens de regering zijn om deel uit te kunnen maken van de bankenunie en op welke wijze zal de regering voorkomen dat zwakke banken met legacy problemen kunnen toetreden tot de bankenunie en hun schulden kunnen afwentelen?

- De leden van de CDA fractie delen de mening van het kabinet dat landen die niet voldoen aan de afspraken via de interventieladder onder toezicht worden geplaatst. De leden van de CDA fractie vragen zich bij het hoofdstuk begrotingsraamwerk af of het kabinet bij de interventieladder de nucleaire optie, namelijk de gedwongen uittreding uit de eurozone, zal inbrengen.

- De leden van de CDA fractie zijn van mening dat de democratische borging een prominente plaats verdiend en bij alle voorstellen specifiek aan de orde moet komen. Deze leden steunen het kabinet dit nadrukkelijk in te brengen bij de Europese Raad. Tevens vragen de leden de positie van de nationale parlementen die de euro delen ten opzichte van elkaar te versterken.

- In de afgelopen dagen is er een discussie op gang gekomen in het Verenigd Koninkrijk over de mogelijkheid tot uittreden (zie Daily Mail) en kanselier Merkel van Duitsland lijkt dat niet te willen blokkeren. (zie Der Spiegel). Op welke wijze stelt Nederland zich op die discussie?

- Is de Nederlandse regering op enige wijze geraadpleegd over een volgend reddingspakket voor Griekenland? Zo ja welke omvang zou dat dan hebben? En is het mogelijk dat de Nederlandse regering op deze top akkoord gaat met een volgend pakket?

- Wat is de huidige stand van zaken rondom een mogelijke steunaanvraag vanuit Spanje? Hoe zal Nederland daarop reageren en wat is de minimale set van voorwaarden waaraan zo'n steunaanvraag zou moeten voldoen volgens de Nederlandse regering.

- Op welke wijze zal de Nederlandse regering invulling geven aan de aangenomen motie-Omtzigt over de arbeidsvoorwaarden van de ambtenaren van de commissie? Kunt de regering verder aangeven

* Hoe hoog de belastingschijven (lengte en hoogte) voor EU ambtenaren zijn en hoe hoog ze zijn in Nederland, België en Duitsland?

* Hoe hoog de pensioenrechten zijn die EU ambtenaren opbouwen en hoe zich dat verhoudt tot deze drie landen?* Hoe hoog de netto salarissen zijn voor de top van de commissie (Secretaris-Generaal, plaatsvervangend Secretaris-Generaal, Directeur-Generaal) en hoe zich die verhoudt tot de salarissen in de drie eerder genoemde landen?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.