06 oktober 2013

Toeslagen stopzetten? Miljarden euro's moeten nog gecontroleerd worden!

Na een paar maanden aandringen, kreeg ik een paar dagen geleden eindelijk deze tabel van de regering:

“Per 31 december 2012 was het bedrag van de openstaande voorschotten (nog niet definitief toegekende toeslagen):

huurtoeslag

kindgebonden budget

kinderopvang-toeslag

zorgtoeslag

toeslagjaar 2008

    € 31 mln.

€ 6 mln.

€ 94 mln.

€ 17 mln.

toeslagjaar 2009

€ 44 mln.

€ 11 mln.

€ 169 mln.

€ 17 mln.

toeslagjaar 2010

€ 226 mln.

€ 26 mln.

€ 1.063 mln.

€ 107 mln.

toeslagjaar 2011

€ 687 mln.

€ 255 mln.

€ 2.183 mln.

€ 846 mln.

toeslagjaar 2012

€ 2.730 mln.

€ 1.089 mln.

€ 2.548 mln.

€ 5.219 mln.

totaal

€ 3.718 mln.

€ 1.387 mln.

€ 6.057 mln.

€ 6.206 mln.

Hierin staan dus de bedragen die als toeslag zijn uitbetaald, maar waarvan de belastingdienst/toeslagen dus nog niet vastgesteld heeft of de toeslag wel terecht is uitbetaald of niet.

Over 2012 is er niets raars aan de hand: op 31 december 2012 moet iedereen nog aangifte doen. En En het kan gebeuren dat de belastingdienst/toeslagen nog niet iedereen over 2011 gecontroleerd heeft. Maar 2008, 2009 en 2010? Daar is dus nog een slordige €1,8 miljard wel uitbetaald in die jaren, maar nog niet gecontroleerd en vastgesteld.

Dat vraagt om actie, bijvoorbeeld een belastingdienst die vooraf controleert of iemand wel een zorgverzekering heeft, voordat een zorgtoeslag uitbetaald wordt. Dat kan gemakkelijk want de belastingdienst heeft 8 weken de tijd om te beslissen of iemand recht heeft op een toeslag of niet. Ter vergelijking: wanneer je bij de apotheek bent, controleert de apotheker binnen één minuut of je verzekerd ben via het vecozo systeem.

In mei werd verteld dat wij een plan zouden krijgen. Nou dat plan is er niet, maar een wetsvoorstel kwam wel binnen op prinsjesdag. Het wetsvoorstel bevat maar één route: meer macht voor de belastingdienst/toeslagen om toeslagen te weigeren.
Het wetsvoorstel vind je hier

Een paar zaken die de belastingdienst/toeslagen mag doen:

1.       De termijn voor toekennen gaat naar 13 weken. De belastingdienst/toeslagen mag daar 26 weken van maken als zij dat nodig acht. Bezwaar maken kan niet.

2.       Wanneer er bij de belastingdienst twijfel ontstaat over het adresgegeven van de belastingplichtige/toeslaggerechtigde, krijgt de belastingdienst de bevoegehdi om aanvragen niet in behandeling te nemen, lopende betalingen te stoppen, voorlopige teruggaven en voorschotten op teruggaven te verminderen en definitieve aanslagen die een teruggaaf inhouden en definitieve toekenningen niet uit te betalen.
Kort gezegd je krijgt niets, als de belastingdienst twijfelt aan je adres.

3.       Als je een bestuurlijke vergrijpboete voor toeslagen of belastingen gehad hebt, dan krijg je vijf jaar lang geen voorschot toeslagen meer. Alleen na afloop van het jaar kun je dan een toeslag krijgen.

Vooral bij de kinderopvangtoeslag zijn deze maatregelen heel erg heftig. Je kunt dus 6 maanden geen toeslag krijgen, al doe je de aanvraag de dag voordat je de kinderen voor het eerst naar de kinderopvang brengt. 
Ook het niet langer uitbetalen van toeslagen bij een (in de wet zeer vaag omschreven) vermoeden is heftig, evenals het ontzeggen van een voorschot. Dat betekent namelijk effectief dat je anderhalf jaar moet wachten op je toeslagen en dat kan bij de kinderopvang zeer duidelijk betekenen dat kinderen niet naar de opvang kunnen.

In de plannen staat heel veel over welke extra hoge en lange straf (goedwillende en kwaadwillende) burgers kunnen krijgen. Maar niets over wat er kan verbeteren bij de belastingdienst/toeslagen (die bij de controle op €2 miljard dus veel te laat is).  De balans is zoek en niet zo’n klein beetje ook.


Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.