20 februari 2015

Visa weigeren? Wanneer doet de Nederlandse regering dat eigenlijk?

Bij de strijd tegen radicalisering was er een simpele maatregel, die eerst minister Asscher en later het kabinet duidelijk aankondigde: Buitenlandse imams die terreur verheerlijken of haat zaaien zijn niet langer welkom in Nederland. Zij krijgen geen visum.

Hoe dat in de praktijk gebeurt is volstrekt onduidelijk. Op 8 maart staat een gala in Rijswijk gepland met zeven sprekers die er behoorlijk radicale standpunten op nahouden. De zes benodigde visa waren kennelijk gewoon afgegeven. Pas na vijf setjes Kamervragen kondigde de regering aan drie visa alsnog ingetrokken worden. Geen van de zeven predikers bleek in de database te staan. Pas na ophef in de media en Kamervragen gebeurde dit.

De Kamer is nog steeds niet geinformeerd en geen van de vragen is beantwoord. Daarom heeft de commissie Veiligheid en Justitie gisteren opheldering gevraagd. Voor dinsdag 12 uur moeten ministers Opstelen en Koenders een aantal vragen beantwoorden zoals: hoe groot is de database en wanneer wordt een visum nu gecontroleerd?

Vanmorgen bleek er ook in Utrecht een vergelijkbare bijeenkomst te zijn. daarover stellen CDA en ChristenUnie zowel in de Tweede Kamer als lokaal vragen: 

Vragen van de leden Omtzigt (CDA) en Segers (ChristenUnie) aan de minister van Veiligheid en Justitie en aan de minister van Buitenlandse Zaken 

1. Heeft u kennis genomen van het Megabenefiet-gala "Het is nu of nooit" in Utrecht op 1 maart 2015?

2. Heeft u kennis genomen van het feit dat Sheikh Assim Al-Hakeem daar spreekt?

3. Hoe beoordeelt u zijn uitspraken dat er jihad is in Syrie, waarmee hij legitimeert dat jongeren afreizen naar Syrie voor een gewapende strijd? (zie bijvoorbeeld https://www.<wbr />youtube.com/watch?v=<wbr />xCWvxFez7FM​)

4. Welke mensen hebben een visum gekregen voor dit benefiet gala en is er voldoende screening geweest vooraf of vindt die nog achteraf plaats?

5. Kunt u deze vragen zo spoedig mogelijk beantwoorden?

Volgende week hopen we van de regering te begrijpen of en hoe zij de visum maatregel nu uitvoert. Dit is overigens zo ongeveer de eenvoudigste maatregel in het hele plan van de regering.

Er bestaat namelijk helemaal geen recht om Nederland in te reizen. dagelijks weigert Nederland mensen visa te verstrekken om een groot aantal redenen. En kunnen ook Nederlanders hun familieleden niet op bezoek laten komen om maar wat te noemen.

De maatregelen, waar politiek meer discussie over is, zoals het intrekken an de nationaliteit, moeten nog bij de Kamer worden ingediend. Maar als de regering blijkbaar al grote moeite heeft om de wat eenvoudigere maatregelen uit te voeren, is dat geen goed voorteken

De vijf setjes uitstaande Kamervragen:

https://zoek.<wbr />officielebekendmakingen.nl/kv-<wbr />tk-2015Z02675.html

https://zoek.<wbr />officielebekendmakingen.nl/kv-<wbr />tk-2015Z02712.html

https://zoek.<wbr />officielebekendmakingen.nl/kv-<wbr />tk-2015Z02823.html

https://zoek.<wbr />officielebekendmakingen.nl/kv-<wbr />463861.pdf

https://zoek.<wbr />officielebekendmakingen.nl/kv-<wbr />463864.pdf

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.