02 november 2012

Wat zijn de inkomensgevolgen van het zorgplan? vragen in het belastingplan. Antwoord: woensdag

Wat zijn de inkomensgevolgen van het zorgplan?

Deze vragen zijn net ingediend en gepubliceerd. (vrijdag 16.00 uur) Staatssecretaris Weekers moet ze voor woensdagavond beantwoorden, want vrijdag hebben we een debat over het belastingplan.

Aangezien donderdag het debat over de regeringsverklaring plaatsvindt, kan er op deze manier eindelijk helderheid gegeven worden over
- de inkomensgevolgen van het zorgplan, ook voor gepensioneerden en ZZP'ers
- het eigen risico: vanaf hoeveel euro inkomen is het eigen risico straks €595

Inbreng gecombineerd nader verslag over de wetsvoorstellen die behoren tot het Belastingplanpakket 2013 - Omtzigt (CDA) Vragen en opmerkingen van de leden van de fractie van het CDA

Belastingplan 2013

Algemeen
De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van de beantwoording van de regering en willen de regering hartelijk dankzeggen voor die beantwoording. Deze leden zien echter aanleiding om een aantal nadere vragen aan de regering voor te leggen, mede omdat in de tussentijd een Regeerakkoord is gepubliceerd en eindelijk de evaluatie van de werkkostenregeling openbaar gemaakt is.
Er heerst in Nederland enige mist omtrent de gevolgen van de invoering van een nieuwe manier van bekostigen van het zorgstelsel. De leden van de CDA-fractie verzoeken de regering dan ook om aan te geven welke gevolgen de voorgestelde andere financiering van het zorgstelsel heeft voor de zorgpremies (en de belastingen en toeslagen) voor de volgende categorieën, allen met een bijstandsuitkering, een minimuminkomen, een modaal inkomen, een inkomen van €50.000, een inkomen van €70.000 en een inkomen van €200.000.

1. Een werknemer.
2. Een ZZP'er.
3. Een gepensioneerde.
4. Een alleenstaande moeder, die de helft van haar inkomen uit alimentatie ontvangt. Verder verzoeken deze leden dezelfde sommen te maken voor:
5. Een alleenverdiener.
6. Een echtpaar, waarvan de ene persoon de bovengenoemde bedragen verdient en de tweede een inkomen heeft van het wettelijke minimumloon. Dus het verzoek om deze berekening te maken voor alle vijf de inkomenscategorieën en voor alle vier de vormen van inkomen.
7. Een echtpaar, waarvan de ene persoon de bovengenoemde bedragen verdient en de tweede een modaal inkomen heeft. Wederom de berekening voor alle vijf de inkomenscategorieën en voor alle vier de vormen van inkomen.

Verder zijn de leden van de CDA-fractie zeer geïnteresseerd in de grenzen van het nieuwe inkomensafhankelijke eigen risico. Zal dat gebaseerd zijn op het verzamelinkomen van het huishouden of op het individueel huishouden? En waar komen de precieze grenzen te liggen voor de drie niveaus van eigen risico, te weten €180, €350 en €595? De leden van de CDA-fractie verzoeken de regering met klem een snel en compleet antwoord op deze vragen te geven, omdat er grote onduidelijkheid in de samenleving is en omdat in het debat over de formatie gesuggereerd werd dat het NIBUD dit niet zou kunnen, waar deze leden niet van overtuigd zijn, maar de regering wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.