04 mei 2013

Welke toeslagenfraude? Voorbeelden

De meest schokkende zin in de brief van Weekers is:

“Een illustratie van de inspanningen om systeemfraude aan te pakken is de inzet van de FIOD op dit onderwerp. Tot nu toe heeft de FIOD 280 gevallen van systeemfraude met toeslagen afgehandeld. Van de genoemde 280 zaken hebben 183 betrekking op de periode na 15 september 2011. In een aantal zaken zijn forse straffen opgelegd.”

Ik ben dus op zoek gegaan naar die 279 andere zaken. Daarvan moeten uitspraken en persberichten van het Openbaar Ministerie zijn. Hieronder een zeer trieste bloemlezing van wat daar staat.
Van de regering wil ik een volledig overzicht en weten welke acties ondernomen zijn om dit soort fraude te voorkomen.

VT-fraude

1. LJN: BK9414, Rechtbank Amsterdam
- Betreft: valselijk opmaken verzoek voorlopige teruggave, aangifte inkomstenbelasting
- Nadeel: > 1 mio
- Feiten gepleegd: 2007 - 2009
- Uitspraak: 2010
- Vonnis: > 3 jaar gevangenisstraf


Huurtoeslag, zorgtoeslag

1. LJN: BO3276, Rechtbank 's-Gravenhage
- Betreft: valselijk opmaken verzoek huurtoeslag
- Nadeel: onbekend
- Feiten gepleegd: 2009 - 2010
- Uitspraak: 2010
- Vonnis: geldboete, werkstraf en gevangenisstraf



2. Zes aanhoudingen vanwege grootschalige belasting- en kredietfraude (maart 2010)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@153109/zes_aanhoudingen/
- Casus: De FIOD-ECD heeft vandaag zes verdachten aangehouden in een onderzoek van het Functioneel Parket naar belasting- en kredietfraude. (...)Daarnaast is het vermoeden dat de verdachten op naam van diverse belastingplichtigen bij de Belastingdienst valselijk aangiften Omzetbelasting (OB) en/of Inkomstenbelasting (IB) deden. Ook deden zij verzoeken tot Voorlopige Teruggaaf inkomstenbelasting (VT) en aanvragen voor zorgtoeslag of huurtoeslag. De verdachten namen het uitbetaalde geld op bij geldautomaten. De belastingplichtigen wisten hier niets vanaf. Het gaat vooral om buitenlanders die door de verdachten naar Nederland werden gehaald om hier te werken.



3. Man opnieuw verdacht van fraude met toeslagen (juli 2011)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@156020/man-opnieuw-verdacht/
- Casus: Maandag 25 juli is een 20-jarige man uit Rotterdam na voorgeleiding door de officier van justitie van het Functioneel Parket in bewaring gesteld voor veertien dagen door de rechter-comissaris op verdenking van fraude met huur- en zorgtoeslagen. De verdachte heeft vermoedelijk in de maand juni 260 maal rekeningnummers gewijzigd waardoor hij toegang kreeg tot de uitgekeerde toeslagen. Gisteren is een 19-jarige man, ook uit Rotterdam, aangehouden door de FIOD die verdacht wordt behulpzaam te zijn geweest bij het plegen van deze fraude afgelopen maand.



4. Verdachte aangehouden voor fraude met toeslagen (februari 2013)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160386/verdachte/
- Casus: De FIOD heeft dinsdag een 52-jarige man uit Dordrecht aangehouden die vermoedelijk voor tienduizenden euro's heeft gefraudeerd met toeslagen. De man wordt ervan verdacht dat hij ten onrechte ruim 160.000 euro aan huur- en zorgtoeslagen heeft aangevraagd. Hij is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en voor 14 dagen in bewaring gesteld. Uit het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, komt naar voren dat de verdachte sinds 2011 huur- en zorgtoeslagen zou hebben aangevraagd voor mensen die via hem een woonruimte of postbusadres huurden. Vermoedelijk liet hij de toeslagen op eigen rekeningen storten. De huurders wisten waarschijnlijk niet dat op hun naam toeslagen werden aangevraagd bij de Belastingdienst.



Kinderopvangtoeslag



1. LJN: BN5089, Rechtbank Dordrecht
- Betreft: valselijk opmaken toeslag kinderopvang
- Nadeel: > 7 mio
- Feiten gepleegd: 2007, 2008
- Uitspraak: 2010
- Vonnis: > 4 jaar gevangenisstraf



2. LJN: BW2951, Rechtbank 's-Gravenhage
- Betreft: valselijk opmaken toeslag kinderopvang
- Nadeel: > 1 mio
- Feiten gepleegd: 2007 - 2010
- Uitspraak: 2012
- Vonnis: 1 jaar gevangenisstraf


3. Vijftal opgepakt voor belastingfraude (november 2011)
- Vindplaats: http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20211029.ece
- Casus: De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft maandag vijf mensen opgepakt voor fraude met inkomstenbelasting en kinderopvangtoeslag. Dat maakte het ministerie van Financiën vrijdag bekend. Het gaat om een 32-jarige man en drie vrouwen van 23, 27 en 56 jaar uit Deventer en een 27-jarige man uit Amsterdam. De vijf zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten vast. Volgens het ministerie zijn bij de Belastingdienst circa 200 valse aanvragen ingediend. De verdachten probeerden daarmee een totaalbedrag van 1,5 tot 2 miljoen euro te claimen.

3. 3 jaar gevangenisstraf geëist voor fraude met kinderopvangtoeslagen (december 2012)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@159939/3-jaar/
- Casus: Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag een gevangenisstraf van drie jaar geëist tegen een 44-jarige man die op grote schaal de Belastingdienst heeft opgelicht. "Het beeld werd gecreëerd dat er gebruik werd gemaakt van kinderopvang in de zin van de wet, maar dat was niet het geval" aldus de officier van justitie. De verdachte vroeg de toeslagen van februari 2006 tot en met januari 2009 aan als eigenaar van een gastouderbureau in Den Haag. De man heeft onder andere  kinderopvangtoeslag aangevraagd voor personen die geen werk hadden en werden mensen als gastouder vermeld die helemaal geen opvang verzorgden. In een groot aantal gevallen vond er geen of minder gastouderopvang plaats dan waarvoor wel toeslag was aangevraagd. "Hij verzorgde de aanvragen en ging daarbij niet uit van de behoefte van de vraagouders, maar hij vulde de hoeveelheid uren in die hem het beste uitkwam. Daarmee beschaamde hij het vertrouwen dat in hem werd gesteld" volgens de officier van justitie. De Belastingdienst heeft naar aanleiding van deze formulieren een bedrag van 2,2 miljoen euro uitgekeerd. Bijna 1 miljoen euro van dit bedrag is terechtgekomen bij de verdachte of aan hem gelieerde vennootschappen. De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 3 jaar voor oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

4. Aanhouding voor miljoenenfraude met toeslagen kinderopvang (januari 2013)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160286/aanhouding/
- Casus: De politie op Curaçao heeft zondag 20 januari op verzoek van het Functioneel Parket een 36-jarige verdachte van miljoenenfraude aangehouden. De man heeft vermoedelijk voor vele tientallen huishoudens in Nederland ten onrechte kinderopvangtoeslag aangevraagd. Het vermoeden is dat de verdachte moeders uit voornamelijk Amsterdam-Zuidoost benaderde met de mededeling dat zij recht hadden op een toeslag voor kinderopvang. De huishoudens maakten waarschijnlijk geen gebruik van kinderopvang. Dat blijkt uit onderzoek van de FIOD. De moeders moesten persoonlijke gegevens zoals hun bankrekeningnummer en DigiD-code afgeven, waarmee verdachte (of een van zijn medeverdachten) vermoedelijk een aanvraag voor de toeslag indiende bij de Belastingdienst. Huishoudens ontvingen door deze fraude tot tienduizenden euro's,  terwijl zij daar geen recht op hadden.  Het vermoeden is dat de verdachte doorgaans een vergoeding van duizenden euro's vroeg voor het regelen van de toeslag. De man is vermoedelijk betrokken geweest bij 285 onterechte aanvragen voor kinderopvangtoeslag. Daarmee is naar schatting een bedrag van 6 miljoen euro gemoeid.


5. Fraude neptweelingen (maart 2013)
- Vindplaats: http://nos.nl/artikel/481173-fraude-met-neptweelingen.html
- Casus: Vier leden van een gezin uit Tilburg zijn opgepakt voor fraude met kinderopvangtoeslag. De bende dwong vrouwen om op te geven dat ze een tweeling gekregen hadden. De verdachten streken daarna de kinderopvangtoeslag op. Vermoedelijk hebben ze op die manier tenminste 200.000 euro geïncasseerd. De bende dwong Oost-Europese vrouwen om een valse geboorte-aangifte te doen in onder meer Den Bosch, Tilburg en Breda.


6. OM eist 15 maanden celstraf voor fraude met toeslagen kinderopvang (april 2013)
- Vindplaats: http://www.om.nl/actueel/nieuws-persberichten/@160725/eist-15-maanden/
- Casus: Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag een gevangenisstraf van 15 maanden geëist tegen een 34-jarige man uit Den Haag die ervan wordt verdacht dat hij op grote schaal heeft gefraudeerd met toeslagen voor kinderopvang. De hoofdverdachte heeft volgens het OM in twee jaar tijd ruim 580.000 euro aan gelden uit deze subsidieregeling witgewassen. Hij verkreeg het geld onder meer door onterecht kinderopvangtoeslag aan te vragen voor zijn eigen kinderen, aldus de officier van justitie. Het geld werd contant opgenomen bij pinautomaten, in het casino en in Marokko.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.