Onze plannen
Onze speerpunten voor Enschede (2022-2026)
Bij het CDA Enschede zetten we ons in voor een sterke en leefbare stad, waarin iedereen mee kan doen en we naar elkaar omkijken. Voor de periode 2022-2026 hebben we een aantal speerpunten geformuleerd om Enschede te versterken en de leefbaarheid te verbeteren.
Meer wij, minder ik
Wij geloven in een samenleving waarin mensen oog hebben voor elkaar. Daarom willen we een bruisend verenigingsleven ondersteunen en ontmoetingsplekken creëren voor alle inwoners. Samen maken we Enschede sterker!
Wonen: betaalbaar en bereikbaar
Iedereen verdient een fijne en betaalbare woning. We zetten ons in voor een versnelling van de woningbouw, met speciale aandacht voor starters, jongeren, ouderen en specifieke doelgroepen zoals statushouders. Flexwonen zien wij als een kans om sneller en betaalbaarder te bouwen.
Ruimte voor ondernemers en een sterke economie
Een bloeiende stad heeft een sterke economie nodig. We willen ondernemers de ruimte geven om te groeien en te investeren. Daarom pleiten we voor een goed functionerend Ondernemersloket en stimuleren we werkgelegenheid.
Sociale voorzieningen en bestaanszekerheid
Iedereen moet kunnen rondkomen. We willen bestaande initiatieven zoals de voedselbank en Stichting Leergeld bundelen in een "Rondkomen met je inkomenplein", zodat hulp beter vindbaar en toegankelijk wordt.
Veilig en duurzaam Enschede
We zetten ons in voor een opgeruimde, veilige stad zonder afval- en drugsoverlast. Daarnaast kiezen we voor een realistische aanpak van duurzaamheid, met energiebesparing en verantwoord omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen.
Met deze plannen bouwen we aan een betrokken, veilige en toekomstbestendige gemeente Enschede. Doe met ons mee!
Onze standpunten
Sisverbod
Het CDA Enschede pleit voor een veilige openbare ruimte waarin vrouwen (én mannen) te allen tijde zonder enige vorm van intimidatie ongestoord kunnen wandelen. Handhavers en wijkagenten moeten krachtig optreden tegen het sissen naar en lastigvallen van vrouwen. Bovendien streven we naar versterkte preventieve maatregelen, met als doel bewustwording onder (potentiële) daders en hun ouders over hun verantwoordelijkheid en rol bij het waarborgen van de veiligheid van vrouwen en meisjes (mannen én jongens) op straat. Het CDA Enschede staat voor een samenleving waarin iedereen met respect en waardigheid wordt behandeld.
Economie
Het CDA Enschede gaat voor een economisch sterke stad: we blijven investeren in de binnenstad, het Kennispark, de innovatieve maakindustrie en het verduurzamen en circulair maken van de lokale bedrijventerreinen. De banen van het heden en de toekomst moeten in Enschede gevestigd kunnen zijn, waarvan een ieder kan profiteren en waarmee we met name jongeren perspectief kunnen bieden. Met een economisch sterk Enschede kunnen we ook beter de maatschappelijke opgaven in het sociale domein aan.
Bereikbaarheid
De reisafstand van en naar andere grote steden (Zwolle/Amsterdam, Utrecht/Den Haag en het Duitse achterland Munster/Dortmund/Ruhrgebied) moet worden verkleind, zodat werk en studie vanuit en naar Enschede meer en beter bereikbaar wordt. Concreet gaat het om de verbindingen via de Rijkswegen A1, N18, A35 / B54neu en per spoor (Utrecht, Zwolle/Amsterdam, Groningen, Munster/Dortmund). Het CDA Enschede wil de mogelijkheid verkennen van het ondertunnelen van een deel van het spoor vanaf station Enschede richting Gronau tot voorbij de Oldenzaalsestraat, zodat bovengrondse spoorovergangen kunnen vervallen en groene plannen en geluidsreductie te realiseren zijn. Voor een economisch sterk Enschede moet de stad goed bereikbaar zijn. Dat geldt voor de stad als geheel, maar met name ook voor het centrum; dat moet goed bereikbaar zijn via een slimme combinatie van wandelmogelijkheden, fiets, openbaar vervoer (trein en bus) en de auto. We kiezen voor doorstroming van en naar het centrum met doorgaand verkeer via de invalswegen en/of de singels. We willen geen sluipverkeer door de dorpen, wijken en het centrum. Het afmaken van het fietsnetwerk (F35) in regionaal verband kan ook bijdragen aan de bereikbaarheid; bovendien op gezonde wijze, per fiets!
Buurtpreventie
Stimuleren van burgernetwerken en initiatieven. Buurtpreventie, burgerwacht en burgernet zijn mooie voorbeelden van de zelforganiserende kracht van burgers. Ze houden een oogje in het zeil, zijn in de wijk aanwezig, gebruikmakend van moderne communicatiemogelijkheden zoals Whatsapp en social media. Om de veiligheid van deze dappere burgers te waarborgen is het belangrijk dat zowel de gemeente als de politie deze initiatieven faciliteren door middel van convenanten en eventuele tegemoetkomingen.
Wet inburgering
De gemeente heeft met de Wet Inburgering een belangrijke taak. Het inburgeringstraject moet enerzijds aansluiten bij de situatie van de inburgeraar en anderzijds is het ook belangrijk dat de nieuwkomer volwaardig deel kan nemen aan de Nederlandse samenleving. Het CDA Enschede vindt het daarbij belangrijk dat er tijdens het inburgeringstraject oog is voor de (christelijke) normen en waarden waar onze samenleving in is geworteld.
Bij het selecteren van aanbieders voor het inburgeringstraject is het belangrijk dat kwaliteit en financiën een rol spelen in de keuze. De financiën moeten goed worden gemonitord. Wij pleiten ervoor dat de gemeenteraad regelmatig op de hoogte gehouden wordt van de voortgang en implementatie van de Wet Inburgering in Enschede. Op deze manier kunnen we gezamenlijk streven naar een succesvolle integratie van nieuwkomers in onze prachtige stad Enschede.
Wiet-ontwikkelwinkels
De wiet-ontwikkelwinkels zijn ongewenst en trekken de verkeerde bezoekers in het winkelgebied. Het CDA is van mening dat dergelijke wietwinkels geen toevoeging zijn aan het winkelaanbod. Het CDA is tevreden met het verwijderingsplan.
Windmolens
We willen dat er eerst meer duidelijkheid komt over de milieu- en gezondheidseffecten van windmolens. Daarnaast moeten er duidelijke richtlijnen komen over de afstand tot woningen en kwetsbare natuur. Windmolens willen we alleen plaatsen op plekken waar ze landschappelijk goed ingepast kunnen worden. Het landschap moet beschermd worden, maar ontwikkelingen in o.a. Duitsland laten zien dat het plaatsen van windmolens op land niet onmogelijk is.
Financiën
Het CDA staat voor het voeren van een financieel solide beleid zonder al te grote lastenverzwaring voor de inwoners. De voltooiing van de transformatie van het sociaal domein en de herijking van de financiële verantwoordelijkheid van het Rijk moeten ertoe leiden om uiteindelijk uit te komen met de middelen van het Rijk.
Vitaal Platteland
Het CDA Enschede kiest voor een Vitaal Platteland, met korte ketens voor eerlijk voedsel uit de eigen regio. Ruimte bieden aan innovatieve boeren om zelf de balans met de natuur te herstellen voor een goed rentmeesterschap van ons fraaie buitengebied. De CDA fractie heeft steun gekregen voor haar motie “Vitaal buitengebied”, waarbij complexe nieuwe initiatieven ter toetsing eerst aan de gemeenteraad moeten worden voorgelegd. De ruimtelijke kaders blijven de Visie landelijk gebied en de geactualiseerde Gids Buitenkans.
Godsdienstvrijheid
Het CDA hecht grote waarde aan de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Wij vinden het van groot belang dat gelovigen in onze stad onbelemmerd bijeen kunnen komen in hun gebedshuizen, waaronder kerken, synagogen, moskeeën en andere gebedsplaatsen. Bovendien moeten zij de vrijheid hebben om van geloof te veranderen.
Studentenhuisvesting
Studentenhuisvesting moet wat het CDA betreft een integraal onderdeel worden van het woonbeleid. Enerzijds willen we zorgen voor voldoende studentenkamers en kleine wooneenheden en anderzijds willen we overlast voorkomen doordat er te veel studenten in een bepaalde wijk of straat wonen.
Vuurwerk
Het CDA Enschede is geen voorstander van een algeheel vuurwerkverbod in Enschede. Vuurwerkvrijezones kunnen eventueel bijdragen aan het zoveel mogelijk tegengaan van vuurwerkoverlast bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en kinderboerderijen.
Gezin
Het CDA Enschede beschouwt het gezin als een cruciale bouwsteen van de samenleving. Zoals een gebouw steunt op zijn hoeksteen, is het welzijn van de samenleving direct gekoppeld aan het welzijn van de (jonge) gezinnen. Daarom is het de taak van de (lokale) overheid om de verantwoordelijkheid van gezinnen niet over te nemen, maar gezinnen te ondersteunen en te faciliteren. De verantwoordelijkheid van gezinnen moet blijven waar deze hoort: bij de ouders.
Binnen dit streven naar gezinswaarden vindt het CDA het van groot belang om aandacht te besteden aan gezinnen die te maken hebben met moeilijke omstandigheden, zoals gebroken gezinnen. Ouders dragen de verantwoordelijkheid voor de geestelijke ontwikkeling van hun kinderen en moeten ervoor zorgen dat zij kunnen opgroeien zonder blijvende traumatische gevolgen. Omdat de effecten van echtscheidingen zich uitstrekken tot de hele samenleving, zien wij als CDA ook een rol en verantwoordelijkheid voor de politiek om deze kwesties aan te pakken.
Daarnaast beseft het CDA Enschede dat armoede onder (jonge) gezinnen een ernstige zorg is die niet alleen het welzijn van gezinnen, maar ook de toekomst van kinderen kan beïnvloeden. We zijn vastbesloten om maatregelen te nemen om armoede binnen gezinnen te voorkomen en te bestrijden. Dit omvat het ondersteunen van programma's en beleid dat gericht is op het versterken van de economische stabiliteit van gezinnen en het bieden van kansen voor ouders om te voorzien in de basisbehoeften van hun kinderen, zoals voeding, huisvesting en onderwijs. Het voorkomen van armoede in (jonge) gezinnen is een integraal onderdeel van ons streven naar een welvarende en gezonde samenleving in Enschede.
Het CDA Enschede pleit ook voor een coördinerende wethouder voor het gezin.