25 september 2021

CDA Kampen brengt bezoek aan Kamper Kogge

De fractie van CDA Kampen heeft op zaterdag 18 september een bezoek gebracht aan Stichting Kamper Kogge. Ook Statenlid Wim Duitman en beoogd wethouder Bas Wonink waren aanwezig. Bestuurslid Ben Diender praatte de politici bij over de plannen van de vrijwilligers en de uitdagingen waar zij mee te maken hebben.

Fractievoorzitter Jan Marskamp constateerde dat er de afgelopen tijd veel is gerealiseerd op de Koggewerf, tot blijdschap van de vrijwilligers. Marskamp: “Op het terrein staat inmiddels een nieuwe loods voor de botters. Ook zijn een nieuwe botenhelling en een nieuwe buitensteiger voor de Kamper Kogge aangelegd. Het is ook goed om te zien dat De Taveerne opgeknapt en gerenoveerd is. Dit is nu het prachtig onderkomen voor de bezoekers van de werf en de vrijwilligers.”

Raadslid Jacolien van de Wetering geeft aan dat het CDA onder de indruk is van al het werk dat verricht wordt door de vrijwilligers. “Al jaren zorgen zij ervoor dat Kampen en de Kogge op de kaart staan in binnen- en buitenland. Hun bijdrage aan de bekendheid van onze stad en onze geschiedenis is enorm. Wat ons betreft moet de Koggewerf ook in de toekomst een bruisend middelpunt van de stad Kampen moet blijven, waar de geschiedenis van het Hanzeverleden verteld wordt.”

De bestuursleden van Stichting Kamper Kogge hebben met de CDA’ers ook gesproken over de uitdagingen en vraagstukken die in de (nabije) toekomst gaan spelen. Zo willen de vrijwilligers graag een nieuwe kogge bouwen. Ook is nog onzeker waar de IJsselkogge gehuisvest moet worden en welke bestemming de panden aan Havenweg 3 en 5 krijgen. Commissielid Alerieke van der Maat: “Wij zouden graag zien dat de gemeente alle stakeholders betrekt bij de plannen over het terughalen van de IJsselkogge.”

Hoewel er de afgelopen maanden hard gewerkt is op de Koggewerf, zijn nog niet alle werkzaamheden afgerond. Zo moet de opslag voor de masten van de schepen nog gebouwd worden en zal de werkplaats opnieuw ingericht worden met nieuwe machines. Daarnaast zijn nog niet alle gebouwen op de werf voorzien van verwarming. Het CDA zal de voortgang van de werkzaamheden blijven bewaken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.