09 februari 2018

CDA: Veiligheidsmaatregelen station Kampen Zuid gewenst en nodig!

Behoefte aan verlichting en cameratoezicht rondom station Kampen Zuid, aldus CDA.In november 2017 heeft de CDA fractie initiatief genomen om middels een motie het college vanburgemeester en wethouders te vragen een voorstel aan de raad te doen om camera’s te plaatsenbij station Kampen Zuid. Aanleiding voor deze motie zijn signalen van inwoners de afgelopen jarenover diefstal, dubieuze ‘transacties’ en een gevoel van onveiligheid in het gebied. Het collegepresenteert nu een tussenstand van de veiligheidssituatie in en om station Kampen Zuid. Het CDAheeft om bespreking gevraagd van deze analyse op woensdag 14 februari in decommissievergadering Bestuur en Middelen.
“We waarderen het dat de burgemeester persoonlijk betrokken is geweest bij de problematiek doorenquêtes op het station uit te delen.”, aldus raadslid Janine de Kleine, “Als dan uit deze enquêtesblijkt dat maar liefst 65% van de ondervraagden zich vaak, soms of afhankelijk van het tijdstiponveiligheid ervaart, dan is dat een duidelijk signaal waar je als politiek goed naar moet luisteren.”
CDA: Cameratoezicht en meer verlichtingUit de enquete en reacties op socia media blijkt dat bezoekers van het station voor oplossingenvooral denken aan cameratoezicht en meer verlichting in het gebied. Dit laatste verbaasd CDAraadslid Gerben de Koning Gans niet: “Je merkt aan alles dat het voor mensen belangrijk is om te zienen gezien te worden. Zie het als positieve sociale controle. Dit hebben we bijvoorbeeld gemerkt bijhet Spoorpad, dat bestemd is voor fietsers die vanuit de richting Kamperveen naar de stad gaan.”CDA Kampen heeft in 2017 een motie ingediend voor verlichting aan het Spoorpad en als gevolghiervan is er nu op een duurzame wijze openbare verlichting gerealiseerd langs dit pad.
Bebouwing voldoende?Het college geeft in haar informatienotitie over station Zuid aan dat er verbeteringen plaatsvinden inoverleg met NS en Prorail. Kapotte verlichting wordt vervangen en mogelijk wordt een extra SOS-zuilgeplaatst in de stationshal. Ook wordt een lokaal veiligheidsarrangement opgesteld over beheer enhandhaving van station en omgeving. Het college verwacht dat met het in de tijd volbouwen van hetgebied de onveiligheidsgevoelens ook zullen verdwijnen. Het CDA is daar kritisch op.“Tijdens de komende commissievergadering Bestuur en Middelen zullen wij het college bevragenover de analyse van de enquête. Uit een ander onderzoek blijkt namelijk dat er een relatie is tussenenerzijds de aanwezigheid van zowel een ontsluitingsweg zoals de N50, als de aanwezigheid van eentreinstation en anderzijds criminaliteit. Dit los je niet op door simpelweg het gebied vol te bouwen,daar is meer voor nodig, zoals bijvoorbeeld cameratoezicht.”, aldus Janine de Kleine.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.