22 oktober 2018

Woordvoering commissielid Bart-Jan Gardebroek

Na het lezen van de tweede bestuursrapportage ziet het CDA dat er veel goed gaat in Kampen en bovenal realiseert het CDA zich dat we in een buitengewoon mooie stad wonen. Altijd als ik zelf voor mijn werk in bijvoorbeeld India ben geweest valt het me op hoe schoon onze lucht is, hoe groen en vruchtbaar onze grond en hoe welvarend en schoon deze historische stad er bij ligt hier aan de IJssel. Ook valt het op dat in Kampen de mensen nog naar elkaar om kijken. Ik zeg nog, want in de grotere meer internationale steden in het Westen word dit steeds meer gemist. Dit alles mogen we koesteren. Naar elkaar omkijken kan ik heel mooi vanuit de gemeenteraad, waarbij het stadsbestuur ondanks dat er heel veel goed gaat in Kampen, kritisch mag worden gevolgd, aangemoedigd en gecorrigeerd waar nodig.

Betreft preventie drugs gebruik onder jongeren vindt het CDA de huidige inzet van het college onvoldoende. Hier maximaal op inzetten is voor het CDA enorm belangrijk. Elke jongere uit Kampen die door drugsgebruik in de problemen geraakt is er een te veel. Wetenschappers hebben aangetoond dat sommige mensen worden geboren met een bepaald gen waardoor softdrugsgebruik op jonge leeftijd kan leiden tot het ontwikkelen van schizofrenie en psychoses. Ook is inmiddels bekend hoe dealers te werk gaan in het beïnvloeden van jongeren om over te gaan op het gebruik van drugs en lijkt het tegenwoordig volstrekt normaal om in het uitgaansleven en tijdens dansfeesten gebruik te maken van lachgas en pillen. Het CDA ziet graag dat het college in samenwerking met scholen een stuk ambitieuzer’ of nog beter, zo ambitieus mogelijk, inzet op meer en betere voorlichting van jongeren betreft de risico's en feiten omtrent drugs. Het CDA heeft hierover kritische vragen gesteld en zal deze periode een actieve houding aannemen om waar nodig het college op dit punt aan te blijven moedigen, kritisch te blijven volgen en indien nodig te corrigeren. 

Tot slot. Een compliment voor leden van de raad en het college. Tijdens mijn inwerkperiode heb ik in ieder geval alvast geconstateerd dat iedereen hier echt zit om deze stad een beetje mooier te maken, uiteraard ieder vanuit zijn eigen ideeën en idealen. Dat is mooi, want als ook wij omzien naar elkaar, fatsoenlijk en constructief, zijn we in staat om samen te bouwen aan een betere toekomst voor ons Kampen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.