Vitale producten en diensten in de maakindustrie, zorg, agrarische sector en (defensie)technologie moeten in Europees verband worden veiliggesteld. Dat stelt CDA-Kamerlid Hilde Palland na haar bezoek aan Thales in Hengelo. Zij was daar afgelopen maandag met minister van Defensie Ank Bijleveld en gedeputeerde Eddy van Hijum.

Thales Nederland is het grootste defensiebedrijf en produceert geavanceerde radar- en infraroodapparatuur. In samenwerking met Damen Schelde Naval shipbuilding wordt gewerkt aan levering en integratie van nieuwe technologie in marine-fregatten. ‘’Deze geavanceerde technologieën dragen bij aan een moderne krijgsmacht’’. Volgens minister Bijleveld vraagt een moderne krijgsmacht om een combinatie van hoogwaardig materieel en geavanceerde technologieën om haar maatschappelijke taak uit te kunnen voeren.

CDA wil in Europees verband een Made in Europe-strategie ontwikkelen om minder afhankelijk te zijn van derde landen. ‘’Waar nodig moeten we Europese mededingingsregels aanpassen om de concurrentiepositie van bedrijven te versterken en worden de staatssteunregels ook van toepassing op bedrijven van buiten Europa’’, vindt CDA-Kamerlid Hilde Palland. ‘’Op deze manier willen we de regio verzekeren van voldoende werkgelegenheid en welvaart.’’

‘’We moeten de schouders onder een krachtig economisch herstel zetten’’, vindt Hilde Palland. ‘’Niet voor niets willen we investeren in nieuwe banen, kennis en innovatie in de regio.’’ Volgens Palland is Thales onmisbaar voor de regionale werkgelegenheid. ‘’Bedrijven zoals Thales versterken de internationale uitstraling van onze economie en fungeren als aanjager voor veel innovatieve MKB-bedrijven’’. Palland vindt dat we de nationale binding moeten versterken en een goed vestigingsklimaat voor deze bedrijven behouden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.