Tubbergen | Standpunten CDA Tubbergen | Waar Wij Voor Staan

Onze Plan­nen.

Met de verkiezingen van 16 maart 2022 voor de deur, hebben we onze plannen voor de periode 2022-2026 op een rijtje gezet. De ideeen hiervoor komen rechtstreeks uit de samenleving. Met deze basis willen we graag verder bouwen aan de toekomst van alle dorpskernen in onze gemeente Tubbergen. Luisteren naar plannen en ideeen uit de samenleving doen we niet alleen vandaag. Ook de komende jaren willen we doorlopend in gesprek. Zoals u dat van ons gewend bent.

We danken alle mensen, die op welke manier dan ook hebben bijgedragen aan dit verkiezingsprogramma. Hun verhalen hebben de basis gelegd en de inhoud gevoed. In combinatie met de CDA-waarden is dit ons gezamenlijke verhaal voor de toekomst. Met deze basis willen we als CDA Tubbergen de komende jaren graag ten dienste zijn van de samenleving en alle inwoners.

Onze Plannen.

1. Leefbaar wonen

Of je nu veel of weinig te besteden hebt, starter of senior bent, het CDA wil voor iedere inwoner een fijne woning in een prettige omgeving. Ook in de gemeente Tubbergen hebben we te maken met woningtekort en prijsstijgingen. Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk woningen gerealiseerd worden voor jong en oud, van laag segment tot hoog segment. Het CDA wil groeimogelijkheden voor elke kern.

Dat vraag meer dan ooit tevoren om een sterke actieve regie vanuit de gemeente om ervoor te zorgen dat iedereen in onze gemeente een passende woning kan vinden. De nadruk ligt daarbij op betaalbare woningen voor starters en senioren.

Een passende woning voor iedereen.

Het CDA wil:

  • Een gemeente die actief grond koopt voor toekomstige nieuwbouwplannen.
  • Streven naar intekenlijsten, betaalbare stabiele kavelprijzen afgestemd op de kernen. Dan kunnen we voor meerdere doelgroepen de doorstroming in het huizenaanbod bevorderen.
  • Bevorderen dat inwoners uit de dorpskernen voorrang hebben bij het kopen en bouwen van een woning in het eigen dorp. Dat bevordert de sociale binding en leefbaarheid.
  • Bouwen in alle kernen. Het liefst inbreiding en anders uitbreiding. We omarmen innovatieve woonconcepten en herbestemming van panden en locaties.
  • Leefbaar en inclusief wonen. Dat vraagt in one gemeente om levenloopbestendige woningen en flexibele bouwconcepten ten gunste van de (mantel)zorg. Verkeersveilige dorpsplannen, gezinsvriendelijke woonwijken en optimale inrichting van klimaat adaptieve openbare ruimtes.
  • Graag het rood-voor-rood beleid verbreden en specifiek bereikbaar maken voor starters. Want hoe mooi is het dat lelijke en vervallen schuren plaats maken voor nieuwe bouwkavels.
  • Inzetten op een voor iedereen toegankelijke gemeente. Bij onderhoud van wegen, trottoirs en openbare voorzieningen wordt altijd advies gevraagd aan ervaringsdeskundigen zoals het gehandicaptenplatform.
Lees meer
2. Vooruitziend ondernemen

De economische groei in onze plattelandsgemeente is mede te danken aan onze lokale ondernemers met ambities, creativiteit en flexibiliteit. Dat hebben we ook in de coronaperiode gezien: ondernemers zijn weerbaar en proactief. Samen de mouwen opstropen om banen voor onze inwoners te behouden, jongeren te verleiden om hier te blijven met mooie carrierekansen en om ondernemers de ruimte te bieden voor groei en innovatie. Dat geldt ook voor de familie- en MKB-bedrijven, die zeker in onze regio en gemeente Tubbergen, de motor zijn van de economie.

Banen voor onze inwoners behouden.

Het CDA wil:

  • Doorontwikkeling van een krachtige samenwerking tussen alle ondernemersverenigingen binnen de gemeente.
  • Het bieden van vitaliteit-, uitbreidings- en groeimogelijkheden van de (kleine) bedrijventerreinen en handel in onze kernen. Uiteraard in nauwe afstemming met de plaatselijke ondernemers. We willen de aanwezige arbeidsplekken voor onze inwoners behouden en uitbreiden.
  • Een effectievere ondersteunende rol van onze bedrijfsconsulent die, als eerste aanspreekpunt voor ondernemers, de schakel zijn tussen bedrijfsleven en gemeente. Vanuit hun functie kunnen zij ondernemers faciliteren in het optimaal gebruik maken van stimuleringsmogelijkheden zoals de Regiodeals en Europese subsidies.
  • Aantrekkelijk en toegankelijk onderwijs voor ambachten (vmbo-mbo-hbo), samenwerking met het bedrijfsleven in onze gemeente en jonge talenten behouden.
  • Ondersteuning van initiatieven om potentieel talent voor de gemeente Tubbergen te behouden. Zoals de Innovatie Hub, agrohub, Ondernemersprijs/magazine, Techniekpact, Mineral Valley Twente, startersbijeenkomsten en actieplan arbeidsmarkt.
  • Infrastructuur en bereikbaarheid ten gunste van een goede ontsluiting van de gemeente Tubbergen stimuleren. Denk aan een goede busverbinding en een goed wegennet.
  • Meer aandacht voor de vrijetijdseconomie. De vrijetijdseconomie is een groeiende sector en biedt kansen voor de gemeente Tubbergen. Dit vraagt om de uitwerking van een visie en een plan van aanpak op het winkel-, cultuur-, kunst, recreatie- en toeristisch aanbod in de gemeente Tubbergen. Samen met de ondernemers en betrokkenen uit alle kernen willen we dit vorm gaan geven.
Lees meer
3. Staan voor de boeren

De boer verdient een toekomstperspectief

Het CDA Tubbergen kijkt met pijn in het hart naar de Haagse discussies rondom de agrarische sector. Hij gaat vooral over de boeren, maar niet met de boeren. Wij voelen ons verbonden en verweven met de sector. De afgelopen jaren hebben de agrariërs ontzettend veel geïnvesteerd in efficiënt, zuinig en milieubewust boeren. Zij verdienen binnen deze transitie in het buitengebied een eerlijke discussie, een luisterend oor en een toekomstperspectief.

De agrarische sector is in de gemeente Tubbergen een van de belangrijkste economische dragers, met tal van bedrijven als leverancier, verwerker of dienstverlener. Het CDA Tubbergen wil werken aan een goede harmonie tussen landbouw, natuur en klimaat. Het is van groot belang om bij alle maatregelen van de overheden rekening te houden met het ondernemerschap in ons buitengebied. In de breedste zin van het woord wil het CDA inspelen op nieuwe bedrijvigheid in het buitengebied. Wij hebben boeren nodig in ons noaberschap, ons coulisselandschap en onze plattelandsgemeente. Leefbaarheid van het platteland met onze boeren!

Luisteren naar de boeren en hen blijven ondersteunen

Het CDA wil:

  • Boeren met hun bedrijven als erfgoed van onze plattelandsgemeente. De beheerders van ons landschap moeten we blijvend ondersteunen. Het groene, kleinschalige landschap als ook het coulisselandschap draagt op allerlei manieren bij aan het welzijn en het geluk van mensen, en daarmee aan de omgevingskwaliteit waar Tubbergen geliefd om is.
  • Dat boeren zich gehoord voelen in de gemeente en ondersteuning kunnen krijgen met de inzet van erfcoaches en agroconsulenten bij het maken van belangrijke keuzes. We willen zorgdragen voor het welzijn van onze agrariërs.
  • Jonge agrariërs de kans en ruimte geven om een agrarisch bedrijf over te nemen of op te starten. We zoeken daarbij samen met het Agrarisch Jongeren Kontakt de verbinding met de provincie Overijssel en de Rijksoverheid en brengen de mogelijkheden en regelingen actief onder de aandacht.
  • Binnen deze sector de unieke samenwerking van de driehoek Ondernemen, Onderwijs en Overheid stimuleren. Voorbeelden zijn AgroHub en Mineral Valley.
  • Binnen de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) blijven zoeken naar een goede balans tussen economische en ecologie. Op basis van vertrouwen en noaberschap moeten alle sectoren een evenredige bijdrage leveren aan de reductie van stikstof. Het CDA vindt dat er een integrale aanpak moet komen over de diverse thema’s binnen GGA. Bijvoorbeeld over de stikstofproblematiek, klimaat, biodiversiteit en verdienmodel.
  • Initiatieven om de productie te vernieuwen stimuleren zodat de agrarische sector nog duurzamer, gezonder en concurrerender wordt. Dit kan zowel met het bevorderen van initiatieven voor betere beloning van streekprodukten, als met de unieke positie om een bijdrage te kunnen leveren aan de energietransitie. Zonnepanelen op daken van stallen, kleine erfmolens (volgens bestemmingsplan maximaal 15 meter) en het vergisten van mest om biogas te produceren zouden extra inkomsten kunnen genereren. Dit kan alleen wanneer overheid, netbeheerders en boeren samen optrekken.
  • Een betere samenwerking met boeren als het gaat om de opgave vanuit de PAS (programmatische Aanpak Stikstof). De opgave is om binnen de Natura 2000 gebieden het natuurherstel volgens gemaakte afspraken te ontwikkelen. Dit moet wel in nauwe samenspraak met betreffende grondeigenaren gebeuren en met een passende compensatie en onkostenvergoeding. Overige natuurontwikkeling moet gebeuren op vrijwillige basis.
  • Het CDA wil dat het natuurbeheer betaalbaar is en dat de geibieden bij voorkeur worden beheerd door mensen uit de directe omgeving zoals agrariërs, particulieren en recreatieondernemers. Door de grotere betrokkenheid met het gebied ontstaan er zo efficiënte en duurzame initiatieven. Door bundeling van geldstromen vanuit overheden, instellingen, bedrijven en consumenten moeten we fondsen vormen, van waaruit de bekostiging van het werk van de grondgebruikers kan worden betaald.
  • We zien het aantal boeren afnemen waardoor ook kansen ontstaan bij leegkomende gebouwen/ erven. We willen dat onze gemeente de initiatieven welke leiden tot een economische en landschappelijke verbeter maximaal faciliteert. Hierdoor voorkomen we verpaupering van het platteland.
4. Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar is een opdracht

Inwoners moeten zich verzekerd voelen van goede zorg als dit nodig is. Daarom is het belangrijk dat de zorg betaalbaar en toegankelijk blijft. De toegankelijkheid komt door oplopende zorgkosten onder druk te staan, landelijk maar ook lokaal, onder andere door vergrijzing en een groeiend tekort aan zorgpersoneel en mantelzorgers. Dat betekent dat we anders naar de zorg moeten kijken en de zorg ook anders moeten inrichten. Zorg voor elkaar is een opdracht die we nog meer samen op moeten pakken. Binnen onze gemeente trekken we gezamenlijk inwoners, verenigingen, vrijwilligers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en de gemeente. Daarbuiten zoeken we de verbinding met de Twentse gemeenten, provincie Overijssel, zorgaanbieders, GGD en de zorgverzekeraar: zorg stopt namelijk niet bij de gemeentegrens. Wethouders en raadsleden zoeken inwoners actief op in onze dorpen zodat men van elkaar weet wat er leeft en wat er speelt. Lokale initiatieven die bijdragen aan het toegankelijk en betaalbaar houden van zorg ondersteunen wij. Van onze inwoners verwachten we dat zij m meedoen waar dat kan. Het CDA wil dat de gemeente Tubbergen een gemeente blijft waarbij ook die mensen mee kunnen doen waarvoor dit niet altijd vanzelfsprekend is. Daarnaast bescheren we wat ons het meest dierbaar is: onze families en gezinnen.

Goede zorg moet betaalbaar en bereikbaar blijven

Het CDA wil:

  • Eén gemeentelijk loket en één vaste contactpersoon voor alle vragen. Geen kastje naar de muur, maar dichtbij, betrokken en bereikbaar.
  • Duidelijke afspraken met (jeugd)zorgaanbieders en een adequate controle op de financiën. We pakken zorgfraude aan. Er wordt paal en perk gesteld aan de winsten die aanbieders mogen maken. We gaan in zee met minder aanbieders, maar intensiveren de samenwerking met onze lokale aanbieders. Ook maken we duidelijke afspraken met huisartsen en andere verwijzers.
  • Ondersteuning en facilitering van initiatieven uit de dorpen die bijdragen aan een positievere gezondheid voor inwoners. Belangrijk is dat zorg betaalbaar en bereikbaar is. Bijvoorbeeld door het helpen (door)ontwikkelen van een zorgcoöperatie, dorpshuiskamer of dorpsondersteuner.
  • De drugs- en alcoholproblematiek in onze gemeente aanpakken. Dit doen we door de invoering van het IJslands Model. Een samenlevingsgerichte en wetenschappelijk bewezen methode dat inzet op preventie, alternatieve activiteiten en samenwerking met ouders, sport, onderwijs en jeugd.
  • De negatieve gevolgen van echtscheidingen voor kinderen beperken. Vechtscheidingen zijn namelijk een ramp voor kinderen. Daarom moeten we deze in een vroeg stadium voorkomen worden. Bij relatieproblemen bieden we laagdrempelige relatiehulp. We kijken daarbij als eerste naar het belang van de kinderen, zonder het gezin als geheel uit het oog te verliezen. We streven naar één loket waar mensen terecht kunnen bij (complexe) scheidingen.
  • Dat kinderen met jeugdhulp het recht krijgen om iemand uit hun eigen omgeving te betrekken bij belangrijke zorgbesluiten. Zorg moet dichtbij voelen. Deze steunfiguur is geen professional, maar een goede bekende, zoals een familielid, de buurman of de trainer van de voetbalclub. De zelfgekozen mentor is er niet om delen van de professionele hulp over te nemen, maar om daadwerkelijk en gelijkwaardig mee te beslissen over wat goed is voor het kind, het gezin en de situatie.
  • De ondersteuning en waardering van mantelzorgers versterken. Investering in mantelzorg draagt bij aan het financieel betaalbaar houden van zorg.
  • Dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Sport, cultuur, festiviteiten, school bereikbaar maken voor iedereen want niemand mag aan de zijlijn staan.
5. Leven lang ontwikkelen

Elke inwoner perspectief op een mooie toekomst

Iedere inwoner verdient perspectief op een mooie toekomst. Dat begint bij de jongste jeugd. Het CDA wil dat kinderen in onze dorpen veilig opgroeien, talenten ontwikkelen, kansen krijgen en in hun dorp kunnen blijven als er (lichte) ondersteuning nodig is. Het is onze taak om kinderen thuis en op school goed voor te bereiden op hun rol en plek in de samenleving en de wereld daarbuiten. Goed onderwijs biedt alle kinderen en jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners. Een goede samenwerking tussen ouders, scholen, gemeente en diverse maatschappelijke organisaties is daarbij essentieel.

Van onze inwoners verwachten we dat zij meedoen waar dat kan. Mensen mogen niet onnodig aan de kant komen te staan. Dat doet geen recht aan hun talenten en mogelijkheden om bij te dragen. Ook voor mensen waarvoor betaald werk een brug te ver is, is deelnemen van belang. Het CDA wil dat de gemeente Tubbergen een gemeente blijft waarbij ook die mensen mee kunnen doen waarvoor dit niet altijd vanzelfsprekend is.

De basis blijft een basisschool in elk dorp

Het CDA wil:

  • De basisscholen in alle dorpen behouden en versterken. We bouwen basisscholen in Geesteren, Manderveen en Fleringen. Samen met Langeveen verkennen we de mogelijkheden van eigentijds onderwijs in combinatie met maatschappelijke functies. Ook is het behouden en versterken van de middelbare school Canisius Tubbergen voor alle dorpen van belang. Voor de dorpen is hiermee een middelbare school bereikbaar en herkenbaar.
  • Inzetten op geletterdheid en kansengelijkheid. Dit doen we door in te zetten op Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), Bibliotheek op School en verlengde schooldagen om kinderen beter voor te bereiden. Als gemeente communiceren we via helder taalgebruik en pictogrammen. Bovendien stimuleren we initiatieven als het Taalhuis vanuit de openbare bibliotheek en de Formulierenbrigade.
  • Jeugdhulpverlening meer koppelen aan scholen. Hulp moet zo vroeg mogelijk geboden worden: dichtbij in de dorpen, op de scholen, daar waar de kinderen zich in hun eigen omgeving bevinden.
  • Strijden tegen armoede en vóór kansengelijkheid van kinderen. Daarom blijven wij inzetten op preventie en stimuleren burgerinitiatieven zoals Stichting Leergeld, Verjaardagboxen en Kindpakketten. We sluiten aan bij de Gelijke Kansen Alliantie. We werken hierbij vanuit de leefwereld van het kind en maken verbinding met scholen en verenigingen om kinderarmoede te voorkomen. Geen kind mag aan de zijlijn blijven staan.
  • Als gemeente het goede voorbeeld geven door bijvoorbeeld ruimte te bieden voor stages, traineeships, werkervaringsplekken en arbeidsplaatsen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Ruimte voor scholing en ontwikkeling van werknemers. Het hebben van werk draagt bij aan positieve gezondheid en het vermogen van mensen om in hun eigen onderhoud te voorzien. Als gemeente investeren we in een leven lang ontwikkelen door om- en bijscholing mede te financieren. Onbenut arbeidsmarktpotentieel en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ondersteunen we naar werk. Dit doen we door scholing te faciliteren, bijvoorbeeld via Twents Fonds voor Vakmanschap en werkfit-trajecten waarbij we kijken wat mensen wel kunnen. Als werk een brug te ver blijkt zetten we in op een zinvolle daginvulling, bijvoorbeeld door het verrichten van vrijwilligerswerk.
  • Inzetten op vakmanschap. We leven in een omgeving met veel technische- en bouwbedrijven, horeca en diverse ambachten. Veel bedrijven kampen met een fors tekort aan technisch, ambtelijk of horecapersoneel. Het is cruciaal om de jeugd al vanaf de basisschool in contact te brengen met techniek en ambachten en hen, en hun ouders, duidelijk te maken dat het leuk is om een beroep te kiezen waarmee je met je handen werkt. In de toekomst gaat het veel meer om vaardigheden dan om kennis en daarbij zullen altijd goede vakmensen nodig zijn en blijven. Hiervoor werken we samen met de 3 O’s: Onderwijs, Ondernemers en Overheid. We faciliteren en investeren in o.a. de Techniek- en Talentdagen en innovatiehubs.
6. Sport en cultuur voor iedereen

Iedereen moet mee kunnen doen

Het CDA wil dat écht iedereen mee kan doen aan sport. Het CDA wil (blijven) investeren in de sportvoorzieningen, omdat we ervan overtuigd zijn dat we daarmee het fundament van onze samenleving verstevigen. Sport brengt mensen letterlijk in beweging, draagt bij aan gezondheid, zorgt voor motorische vaardigheden en ontspanning. Sporten is leuk, gezond en gezellig. Je voelt je er fitter door en het houdt de mensen gezond. Bovendien leer je zo op jonge leeftijd al belangrijke vaardigheden als samenwerken, doorzettingsvermogen en omgaan met tegenslag. Als je daarbij bedenkt dat de sportclub een van de steeds zeldzamere plekken is waar mensen met verschillende achtergronden en leeftijden elkaar ontmoeten en naar elkaar omzien, dan is het logisch dat we de drempel naar sport zo laag mogelijk willen houden.

Cultuur draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling en stimuleert de creativiteit. In een wereld waarin we voor allerlei uitdagingen staan op het gebied van duurzaamheid, gezondheidszorg, armoede, kansen(on)gelijkheid en diversiteit is creativiteit precies wat we nodig hebben. Creatief kunnen denken om innovatieve oplossingen te vinden is minstens zo belangrijk als schoolse kennis. Daarom vindt het CDA het belangrijk om onze kinderen, maar ook onszelf, de ruimte te geven om creatief te denken. Daarnaast versterkt cultuur de leefbaarheid en stimuleert de bedrijvigheid.

Dit vraagt om een divers en betaalbaar aanbod, waarbij sporten en cultuur voor iedereen toegankelijk is, ook voor mensen met een beperking. “Mee kunnen doen” is een belangrijk uitgangspunt voor het CDA Tubbergen.

Inzetten op multifunctioneel gebruik van onze accommodaties

Het CDA wil:

  • Vol inzetten op het Beweeg- & Sportakkoord Tubbergen.
    Sinds juni 2020 hebben we in de gemeente Tubbergen het Beweeg- & Sportakkoord. Een brede coalitie die werkt aan het gezonder maken van onze inwoners. Onder andere door het stimuleren van de open club gedachte, extra inzet van onze buurtsportcoaches en mogelijkheden bieden voor sport aan mensen met een handicap.
  • Een cultuurbeleid ontwikkelen in de gemeente Tubbergen.
    Op dit moment ontbreekt er een cultuurbeleid in onze gemeente Tubbergen. Dat is een gemis en hier gaan we mee aan de slag. We koesteren de muziekverenigingen en dansgezelschappen die geweldige kwaliteit leveren en gunnen alle inwoners om te genieten van de rijkdom van cultuur. We bevorderen cultuurdeelname van zoveel mogelijk verschillende groepen en zetten in op cultuureducatie in het onderwijs.
  • Bestaande maatschappelijke accommodaties betaalbaar en toegankelijk houden voor alle inwoners.
    Het CDA blijft zich dan ook inzetten voor het verlagen van de OZB voor maatschappelijke organisaties met als doel een gezondere exploitatie voor deze organisaties. Ondanks alle media-aandacht en zelfs landelijke steun voor dit idee heeft het Rijk de Gemeentewet nog niet aangepast. Daarom komen we met een voorstel om te ondersteunen bij het toekomstbestendig maken van de accommodatie: goede ideeën op gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid en/of het ontlasten van vrijwilligers kunnen op onze steun rekenen. Op het moment dat de Gemeentewet de mogelijkheid biedt om het lage OZB-tarief aan te bieden voor maatschappelijke organisaties, sluiten we hierbij aan.
  • Een goede ondersteuning van sportverenigingen.
    Sportverenigingen krijgen in toenemende mate een maatschappelijke rol bij de aanpak van sociale problemen en het bevorderen van de gezondheid. Dat verdient ondersteuning en daarom werken we het partnerschap tussen de verenigingen en de gemeente verder uit.
  • De samenwerking tussen verschillende disciplines stimuleren en inzetten op multifunctioneel gebruik van accommodaties.
    Sportaccommodaties, maar ook de onderwijsaccommodaties worden zodoende optimaal geëxploiteerd. In Fleringen, Geesteren en Langeveen liggen hier plannen die we willen realiseren.
  • Deelname aan sport en cultuur mogelijk maken voor elk kind.
    Iedereen moet mee kunnen doen. Hierdoor voorkomen we dat kinderen als gevolg van een armoedesituatie buitengesloten worden van allerlei activiteiten - elk kind verdient kansen!
  • Individueel buiten sporten stimuleren.
    Naast het sporten in verenigingsverband zijn er veel inwoners die buiten aan sport doen. Dat willen we stimuleren met een buitenruimte die hiertoe uitnodigt, bijvoorbeeld met het uitzetten van hardlooproutes, goede wandelpaden, vlakke trottoirs en afwisselend openbaar groen.

7. Vrijwilligerswerk doen

Aandacht die ze verdienen

Een goede samenleving kan niet zonder vrijwilligers. Zij zijn de brandstof die zorgt voor beweging bij verenigingen, in dorpshuizen, bij evenementen en dorpsinitiatieven. Zij zorgen daarmee voor verbinding tussen generaties, culturen en dorpskernen. Wie vrijwilligerswerk doet komt in contact met andere mensen. Het zorgt voor verbinding met mensen die je anders misschien wel nooit had ontmoet. Daardoor ontstaan sociale netwerken die van belang zijn voor een sterke samenleving.

Mantelzorg is een bijzondere tak binnen het vrijwilligerswerk. Waar vrijwilligers bewust kiezen voor vrijwilligerswerk en hun wereld zien vergroten, overkomt het mantelzorgers en zien zij vaak hun wereld verkleinen. Het is voor mantelzorgers iedere dag een puzzel om alles zo goed mogelijk te organiseren. Dankzij hun inzet kunnen inwoners langer thuis blijven wonen en krijgen ze de aandacht die ze verdienen.

Het CDA heeft grote waardering voor de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers en vindt daarom ook dat de gemeente Tubbergen vrijwilligers en mantelzorgers moet blijven ondersteunen en waarderen. Tegelijkertijd blijft het voortdurend een uitdaging voldoende vrijwilligers te krijgen en te behouden. Door individualisering in de samenleving en steeds complexere regelgeving neemt het aantal vrijwilligers zienderogen af. Het CDA vindt dan ook dat de gemeente Tubbergen de verantwoordelijkheid heeft om onnodige regels en bureaucratie voorvrijwilligers zoveel mogelijk te schrappen. Zonder de inzet van vrijwilligers kunnen inwoners niet sporten, kunnen scholen niets extra's organiseren en rukt de brandweer niet uit. Daarnaast is het van belang dat de gemeente Tubbergen investeert in het behoud en aantrekken van nieuwe vrijwilligers.

Onnodige regels voor verenigingen, vrijwilligers en evenementen schrappen of versoepelen

Het CDA wil:

  • Jongeren stimuleren vrijwilligerswerk te doen. Het CDA vindt het belangrijk dat je al jong ervaart wat het betekent om vrijwillig iets t doen voor de samenleving. Belangrijk is dat jongeren al op jonge leeftijd ervaren weIke belangrijke bijdrage je kunt leveren als vrijwilliger. Daarom is het belangrijk jongeren te enthousiasmeren, bijvoorbeeld via maatschappelijke stages.
  • lnvestering in scholing en training van speciale vrijwilligers. Sams doet vrijwilligerswerk niet onder voor het werk van de professional en ontlast het de professionele zorg. Bijvoorbeeld bij vrijwilligers die zorgen voor iemand in de laatste fase van het Ieven, of vrijwilligers die een maatje zijn van mensen met een psychiatrische aandoening of verstandelijke beperking. Deze speciale vrijwilligers kunnen niet zonder scholing en training.
  • Zich blijven inzetten op mantelzorgondersteuning en -waardering. Er zijn ongeveer 6300 mantelzorgers in de gemeente Tubbergen, waarvan 500 mantelzorgers zwaarbelast. Mantelzorgers zijn mensen die uit liefde, onbetaald en vrijwillig, zorgen voor een ander. We moeten erg zuinig zijn op de mantelzorgers. De jaarlijkse Dag van de Mantelzorg is een goed initiatief. Echter, de mantelzorgers zijn niet een dag in het jaar mantelzorger, maar iedere dag. Daarom gaan we met mantelzorgers in gesprek om te achterhalen waarmee we hen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen in hun zorgtaak.
  • Kernen ondersteunen en stimuleren bij projecten om verschillende generaties en culturen met elkaar in contact te brengenen in contact te houden. Dit doen we in samenwerking met maatschappelijke organisaties, gemeenschaps- en dorpshuizen en vrijwilligers.
  • Jaarlijks een budget beschikbaar stellen als blijk van waardering voor vrijwilligers die het verenigingswerk faciliteren en ondersteunen. "We helpen de samenleving vooruit als we kijken naar wat ons verbindt".
  • Vrijwilligerswerk ondersteunen door onnodige regels voor hen en voor verenigingen te schrappen of te versoepelen.
  • Vergunningsaanvragen voor evenementen of activiteiten, die bijdragen aan de leefbaarheid en georganiseerd door vrijwilligers vereenvoudigen.
8. Recreëren voor jou en mij

Genieten in onze gemeente

We wonen en werken niet aIleen in Tubbergen, maar we recreëren er ook. Er is het hele jaar door van alles te doen en te zien in de gemeente en omgeving: het karakteristieke essenlandschap, evenementen, heidevelden, historische molens, natuurreservaat Springendal, Dal van Mosbeek, Engbertsdijkvenen de Kroezeboom, zelf bosbessen en aardbeien plukken. Dit kunnen we als gemeente verder benutten. Als wandel- en fietsgemeente hebben we een prima netwerk van routes en voorzieningen, waar ook eigen inwoners veel gebruik van maken.

Het CDA wil de aantrekkelijkheid voor eigen inwoners en voor toeristen versterken. Realisatie en behoudt van natuur-/ recreatiegebied zorgt voor uitbreiding van overnachtingsmogelijkheden, toevoeging van werkgelegenheid en een toegankelijke plek om te genieten van het groen. Van belang is om de verbinding te maken tussen winkelen, bezoek aan de horeca of cultuur met overnachting.

De gemeente Tubbergen verder profileren als landgoed van Nederland

Het CDA wil:

  • De gemeente Tubbergen (samen met de regio Twente) verder profileren als landgoed van Nederland. Ontwikkelingen random de Tuinen van Herinckhave zien we als een aanwinst in dat kader.
  • De samenwerking met ondernemers in de recreatiesector continueren en versterken. Hierbij is ook van belang dat bijvoorbeeld de gemeente, horecaondernemers en recreatiebedrijven goed met elkaar samenwerken.
  • Een betere besteding van toeristenbelasting. Het heffen van een belasting op toerisme klinkt niet uitnodigend. Anderzijds valt er veel voor te zeggen om toeristen die naar de gemeente Tubbergen komen om te recreeren en overnachten een bijdrage te laten betalen waarmee we de gemeente Tubbergen aantrekkelijk kunnen houden. Dat doen we in de vorm van toeristenbelasting. Aangezien hiermee alleen de overnachtingen worden belast, staat het CDA ervoor open om te bezien of er andere vormen denkbaar zijn. De opbrengst van de toeristenbelasting wil het CDA blijven besteden aan zaken waar ook toeristen profijt van hebben.
  • Een doorontwikkeling van de routenetwerken vanuit toerisme in de regio Twente met duidelijke profilering en aansluiting bij lokale arrangementen.
  • Cultureel erfgoed behouden. Het behoud van cultureel erfgoed is voor ons van groot belang om waardevolle monumenten, kunstwerken, archieven, documenten en boeken voor komende generaties te bewaren. Ons coulisselandschap is ons dierbaar.
  • Daar waar kerken aan de eredienst worden onttrokken, de kerkgebouwen behouden blijven in de desbetreffende dorpen. De kerken tonen de geschiedenis van de dorpskern en vormen een belangrijke en markante plek. Wanneer kerken niet langer hun oorspronkelijke functie (kunnen) vervullen zoekt de gemeente bij de transformatie van een dergelijk gebouw actief mee naar een passende nieuwe functie.

9. Durf duurzaam

Realistisch, haalbaar, betaalbaar

Gemeenten worden geconfronteerd met grote duurzaamheidsopgaves vanuit het Rijk en de Europese Unie. Zo ook gemeente Tubbergen. Deze grote duurzaamheidsopgaves van het Rijk en de Europese Unie zijn opgelegd om klimaatverandering zoveel mogelijk te voorkomen. In de komende jaren zetten we daarom, samen met inwoners, ondernemers, Noord-OostTwente, waterschappen en provincie Overijssel, in op duurzame opwekking van energie. We kunnen dit aIleen samen.

Het CDA Tubbergen is een voorstander van het duurzaam opwekken van energie, maar vindt het wel van belang dat de maatregelen realistisch, haalbaar en betaalbaar zijn. Realistisch is wat ons betreft doen wat moet en kan, maar we hoeven daarbij niet voorop te lopen.

Op dit moment ligt er de doelstelling om in 2030 in onze gemeente 50% van ons elektriciteitsverbruik op te wekken met een combinatie van wind- en zonne-energie. Veel keuzevrijheid hierin hebben we dus niet, maar de ruimte die er is moeten we samen met onze inwoners benutten.

Werken aan een duurzame toekomst vraagt forse inspanningen. Het is een grote opgave om alle woningen te verduurzamen. Maar er ligt ook een maatschappelijk inspanning: energieopwekking vindt steeds dichter bij huis plaats. De sleutel voor deze transitie is de vorming van lokale energie coöperaties, met lokaal maatwerk. Waarbij de opbrengsten van lokale energieopwekking zoveel mogelijk lokaal beschikbaar komen voor investeringen in de eigen kern.

Duurzaamheid is ook klimaatadaptatie: meer (regen)water en meer droogte, door klimaatverandering, zorgen in de toekomst voor wateroverlast en watertekort. De gevolgen hiervan warden in de komende jaren zichtbaar. In samenwerking met provincies en waterschappen moet dit probleem worden opgelost. Daarnaast gaat het bij duurzaamheid om de circulaire economie: hoe zorgen we ervoor dat we een zo'n groot mogelijk deeI van ons afval kunnen hergebruiken als grondstoffen.

De regie over duurzaamheid zelf in de hand houden

Het CDA wil:

  • Eerst zon op dak. Van belang is dat eerst de daken warden benut voor zonnepanelen. Het is niet uit te leggen als industrie-of landbouwgrond wordt ingezet voor een zonnepark, terwijl grote bedrijfspanden en woningen niet zijn benut.
  • Voortdurend aandacht voor innovatieve alternatieven, zoals biovergisters en waterstof. In Tubbergen wordt veel mest geproduceerd. Hoe mooi is het dat mest om wordt gezet in energie voor de gemeente Tubbergen.
  • Bij nieuw beleid op duurzame energieopwekking staan voor maximale waarborging op overlast, op hinder en op gezondheid.
  • De opgave zoveel mogelijk in samenwerking met de inwoners aangaan. Dat betekent dat inwoners goed worden geïnformeerd duurzaamheidsplannen die hen aangaan en daarin inbreng kunnen geven.
  • Ondersteuning en stimulering van lokale energieprojecten binnen onze kernen.
  • Als gemeente zelf het goede voorbeeld geven. We gebruiken duurzaam opgewekte energie en kopen duurzaam in. De gebouwen van de gemeente moeten duurzaam zijn.
  • Verduurzamen van bestaande woningen en gerichte energiezuinige nieuwbouw onder andere door inschakeling actieve wooncoaches en een goed ingericht energieloket.
  • Het creëren van CO2- neutrale woningbouw stimuleren.
  • Goede afspraken maken met de Woningstichting Tubbergen over verduurzaming van hun eigendom.
  • Een structureel actieprogramma voor duurzame scholen (inclusief bewustwording en educatie) ontwikkelen: zonnepanelen, afvalscheiding, beperking watergebruik, etc.
  • Laagdrempelige duurzaamheidsleningen mogelijk maken aan verenigingen die energiebesparende maatregelen willen treffen in hun gebouwen.
  • Dat inwoners die lasten hebben ook zoveel mogelijk de lusten moeten houden. Dit betekent dat het cruciaal is om de regie te houden over het verduurzamingsproces om te voorkomen dat de provincie Overijssel de regie overneemt en wij, samen met onze inwoners buitenspel komen te staan.
  • Een goede infrastructuur voor elektrisch vervoer. Elektrisch rijden gaat een steeds belangrijkere rol spelen bij het realiseren van duurzame mobiliteit (en schone lucht). Dit vraagt om een balans tussen parkeerplaatsen met laadpaal (snelladers en gewone laadpalen) en gewoon parkeren en een goede laadinfrastructuur. Het CDA wil een helder toekomstplan waaruit blijkt hoe de gemeente deze verduurzaming faciliteert en welke rol particulieren en ondernemers hierin hebben.
10. Financieren

Zuinig mee om gaan

De gemeentelijke begroting vraagt om solide overheidsfinanciën, lagere lasten en een eerlijk en overzichtelijk belastingstelsel. Een solide toekomst is een verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het grootste deel van de gemeentebegroting bestaat uit geld van het Rijk. Slechts een beperkt aandeel komt uit lokale heffingen en belastingen. In beide gevallen is er sprake van belastinggeld, opgebracht door de inwoners van de gemeente. We hebben de overtuiging dat we zuinig moeten omgaan met de financiële middelen die voorhanden zijn. Uitgangspunten voor het financieel beleid van het CDA zijn: zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en gematigde lokale lasten.

Een gezonde balans tussen een sluitende begroting, lage lokale lasten en investeringen in de samenleving

Het CDA wil:

  • Dat de hoogte van de gemeentelijke uitgaven en investeringen geen doel op zich vormt. Deze moeten bijdragen aan een maatschappelijk doel. We zorgen dus ook voor voldoende weerstandsvermogen. Waarbij we sparen voor gewenste investeringen.
  • Stabiliteit van de woonlasten, zoals OZB, afvalstoffen- en rioolheffing, van de bewoners.
  • Dat de gemeentebegroting structureel in evenwicht moet zijn, omdat de gemeente per definitie behoedzaam en duurzaam moet omgaan met de schaarse financiële middelen.
  • Dat structurele uitgaven warden gedekt uit structurele inkomsten; tekorten worden kordaat opgelost en niet naar de toekomst doorgeschoven.
  • Een gezonde balans tussen een sluitende begroting, lage lokale lasten en investeringen in de samenleving.
  • Transparant in doen en laten. lnwoners krijgen elk jaar bij hun OZB-aanslag een korte toelichting op waar het gemeentelijke geld aan wordt uitgegeven en welke resultaten daarmee worden bereikt.
  • Dat tegenover grote opgaves en plannen vanuit het Rijk die bij gemeenten wordt neergelegd ook voldoende financiële middelen vanuit het Rijk beschikbaar worden gesteld. De laatste jaren zijn veel overheidstaken bij de gemeenten komen te liggen. Voorbeelden daarvan zijn Jeugdzorg en Wmo. Ook worden gemeenten geconfronteerd met grote projecten, zoals de nieuwe Omgevingswet. Deze taken en projecten worden lang niet altijd volledig vergoed door het Rijk. Daarom is een goede lobby en samenwerking in Noord-OostTwente van belang. Meer taken, dan ook meer knaken.
11. Besturen

Besturen vanuit onze kernwaarden

CDA Tubbergen is een partij die bestuurlijke verantwoordelijkheid durft te nemen. Dit doen wij altijd vanuit onze kernwaarden: gerechtigheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en rentmeesterschap. Niet praten over onze inwoners/verenigingen/ondernemers, maar met deze groepen in gesprek gaan. Door samen met inwoners, verenigingen en ondernemers na te gaan wie welke taken het beste kan oppakken, investeren we in de leefbaarheid van onze samenleving. We streven naar een krachtig, bestuurlijk Tubbergen en dat vraagt om een dienende overheid die bestuurt op inhoud voor algemeen belang.

Samenwerken met elkaar, hoe doen we dat binnen de gemeente Tubbergen?De gemeente Tubbergen zijn we samen. lnwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente. Samen denken we na, maken we keuzes over de toekomst en werken we aan leefbare kernen. Meedenken, elkaar helpen, samen de schouders eronder, dat zijn de kernwaarden van onze gemeente. Dat geldt ook voor de politiek. Het CDA Tubbergen wil niet van bovenaf regeren, maar samen met inwoners, ondernemers en organisaties werken aan een gemeente waar het voor iedereen goed wonen en werken is en blijft. Ook in de toekomst. Vanuit die gedachte zijn we de beweging MijnDorp2030 gestart wat in 2018 ons het Maatschappelijk Akkoord heeft gebracht.

Mijn Dorp 2030 / MAT Mijn Dorp 2030 is een proces van vallen en opstaan gebleken. Van samen zoeken naar een goede manier van communiceren, samenwerken en kijken naar de toekomst. Mijn Dorp 2030 is maatwerk en daarom kan het proces in ieder dorp totaal anders uitpakken. Dat maakt het mooi, maar soms ook best lastig. Voor Mijn Dorp 2030 bestond er geen recept en het bleek ook onmogelijk om dat van tevoren op te stellen. Dus zijn we op een dag gewoon begonnen. Buur(t)mannen en -vrouwen zijn vanuit het gemeentehuis de dorpen ingetrokken en hebben zich aangesloten bij de Mijn dorp werkgroepen, dorpsraden en inwoners. In de daaropvolgende jaren is elke kern in beweging gekomen. Passend bij het DNA van elk dorp, wordt er inmiddels volop nagedacht, gewikt, gewogen en concrete plannen gemaakt. Deze concrete plannen vormen voor ons de basis voor de volgende bestuursperiode.

Een betrokken gemeente die haar inwoners kent

Het CDA wil:

  • Een zelfstandige bestuurlijk krachtige gemeente Tubbergen met optimale leefbaarheid in alle dorpen.
  • Mijn Dorp 2030 door ontwikkelen met een stevige investeringsagenda per kern. Dit willen we doen op basis van een dorpsvisie en -plan voor iedere kern. Samen met ondersteuning van onze gemeente gaan we dit per kern realiseren.
  • De inzet van onze 'buurtmannen en vrouwen' versterken om hiermee de bewegingen binnen onze kernen maximaal te faciliteren.
  • Een dynamisch actieprogramma met onze kinderburgemeester en kinderraad om de participatie van jongeren en jeugd te vergroten. De jeugd heeft de toekomst!
  • Een bestuurlijk krachtige gemeente Tubbergen. De eigenheid van de gemeente Tubbergen is voor het CDA een groot goed, we streven naar een betrokken gemeente die haar inwoners kent, waar de gemeenteraadsleden en wethouders bereikbaar en betrokken zijn.
  • Een maatschappelijk plein als gemeenteloket waarin onze inwoners zowel fysiek als digitaal terecht kunnen voor vragen op het gebied van werk, inkomen, zorg, jeugd en gezin. Hiermee zetten we in op bereikbaarheid en bekendheid. Zie hiervoor ook onze ideeën over het gemeentehuis in het volgende hoofdstuk.
  • Samenwerkingsverbanden op de schaal van de 14 Twentse gemeenten, mits de democratische legitimiteit voldoende gewaarborgd is. We zijn voor de Twentse Agenda en zullen daar ons steentje aan bijdragen.
  • De samenwerking op inhoud en thema's in Noordoost-Twente tussen Losser, Oldenzaal, Dinkelland en Tubbergen voortzetten.
  • Het jaarlijkse 'dorpsradenoverleg' voortzetten conform het ooit afgesloten convenant om kennis te delen, elkaar te versterken en gezamenlijk de kern overstijgende opgaven binnen op te pakken.

12. Gemeentehuis

Een nieuw (kleiner) toekomstbestendig gemeentehuis

Het gemeentehuis moet met ingang van 1 januari 2023 minimaal energielabel C hebben, net als alle andere overheidsgebouwen in Nederland. Het huidige gemeentehuis voldoet niet aan energielabel C. Het bestuur en de ambtenaren van de gemeente Tubbergen werken steeds meer vanuit huis of op locatie. Daardoor staat een groot deel van het gemeentehuis leeg. Dat vraagt om een ander (kleiner) gebouw.

Een nieuw gemeentehuis is meer dan het stapelen van stenen. Om de zorg inde toekomst bereikbaar en betaalbaar te houden gaat de gemeente Tubbergen steeds meer en intensiever samenwerken met verschillende partijen. In de meest optimale vorm is dat onder een dak. In andere gemeenten is een zogenoemd 'maatschappelijk plein' een groot succes waarbij het sociaal domein betaalbaar en bereikbaar blijft door een goede samenwerking en korte lijnen. Door de nieuwbouw bestaat de kans om dit 'maatschappelijk plein' te creëren. Hierdoor komt ook vastgoed vrij weIke kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld woningbouw.

Verschillende scenario's zijn bekeken, waaronder nieuwbouw en verbouw, waarbij nieuwbouw de meest toekomstbestendige en daarmee ook goedkoopste optie is. Het bestaande pand is sterk verouderd en niet meer duurzaam. Daarom moet het in een keer goed en gaat het CDA voor nieuwbouw.

Goede dienstverlening aan onze inwoners uit alle kernen is een belangrijk onderdeel van de gemeente Tubbergen. Het nieuwe gemeentehuis moet dienstverlening aan onze inwoners faciliteren en toegankelijk zijn voor al haar inwoners. Bovendien moet het bijdragen aan een sterke economische en maatschappelijke gemeente Tubbergen, waarbij ontmoeting, dienstverlening en gastvrijheid centraal staan.

Tubbergen blijft een zelfstandige gemeente

Het CDA wil:

  • Een zelfstandige en toekomstbestendige gemeente Tubbergen. Daarbij hoort een laagdrempelig en effectief gemeentehuis, dat toegankelijk is voor alle inwoners.
  • Dat het gemeentehuis een maatschappelijke meerwaarde oplevert voor de gemeente Tubbergen, waarbij intensieve samenwerking tussen partijen moet leiden tot effectievere dienstverlening aan inwoners (bijvoorbeeld welzijn en bibliotheekwerk) en tot een afname van hulpvragen in de zorg. Bovendien moet het gemeentehuis een impuls geven aan cultuur, denk hierbij aan toneel, muziek en theater.
  • Dat het gemeentehuis een economische meerwaarde heeft voor de gemeente Tubbergen, bijvoorbeeld door een stijging van de omzet van winkeliers en andere ondernemers, toename van arbeidsplaatsen, toename van het aantal bezoekers aan het gehele centrum en de dorpen en tot een toename van bestedingen van bezoekers.
  • Dat inwoners uit alle kernen betrokken worden bij de vormgeving van het nieuwe gemeentehuis. Van belang is dat inwoners bijvoorbeeld iets kunnen vinden van het ontwerp van het gebouw.
  • Vastgoed herontwikkelen dat vrijkomt door de verhuizing van maatschappelijke organisaties naar het gemeentehuis. Bijvoorbeeld de Huve in Tubbergen herontwikkelen naar nieuwe woningen.

Natuurlijk blijven we transparant en glashelder besturen