CDA | Onze plannen

Onze plan­nen

Het CDA is de partij voor iedereen. Of je nu in de stad of op het platteland woont, jong of oud bent, rijk of arm: wij willen dat iedereen meetelt.

We geloven in een land waar we samenwerken en voor elkaar zorgen. En waar we eerlijk zijn tegen elkaar.

Dat klinkt misschien een beetje ouderwets, maar wij vinden dat juist belangrijk in deze tijd.

Onze stand­pun­ten

  • De overheid is er om samenleven mogelijk te maken voor ons allemaal. Een betrouwbare overheid stelt duidelijke grenzen en geeft mensen zekerheid. De overheid is er om onrecht te bestrijden.

  • De overheid geeft de mensen en organisaties het vertrouwen om te doen waar ze goed in zijn. Vertrouwen is dus belangrijk. Niet alles hoeft volgens regels en wetten te gebeuren. Mensen en bedrijven weten vaak zelf heel goed hoe dingen geregeld moeten worden.

  • Er moet betrokkenheid zijn tussen generaties en tussen arm en rijk. We leven niet alleen voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven.

  • Wij hebben de natuur en de cultuur geërfd van onze (voor) ouders en te leen van de mensen die na ons komen. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd, ook op financieel gebied. Beheren en beheersen zijn niet voldoende. Om een betere samenleving achter te laten zijn creativiteit en innovatie nodig.

Onze standpunten

Bestuur en Financiën

De gemeente is er voor de inwoners en niet andersom. De kracht zit bij de mensen in de samenleving. Hun ideeën, initiatieven en wensen zijn leidend.

Het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie zijn daaraan ondersteunend. Het doel is om naast initiatiefnemers te staan, hen de ruimte te geven en te faciliteren.

De rol van de gemeente is steeds vaker “Mede mogelijk maken”, in plaats van zelf trekker te zijn en uitvoerder. Daarom is het belangrijk om inwoners, ondernemers en organisaties ook te betrekken bij de koers van de gemeente en (nieuwe) beleidsvraagstukken. En dat alles binnen de financiële mogelijkheden.

Het gemeentelijke huishoudboekje behoort op orde te zijn, inclusief een appeltje voor de dorst in moeilijker tijden. Uitgaven moeten bijdragen aan de maatschappelijke doelen.

Energie

Werken aan een duurzame toekomst vraagt forse inspanningen. Het is een grote (financiële) opgave om alle woningen te verduurzamen.

Maar er ligt ook een maatschappelijk inspanning: energie- opwekking vindt steeds dichterbij huis plaats.

Onderwijs

Inwoners moeten worden gestimuleerd het beste uit zichzelf en elkaar te halen. Achterstanden, die soms van generatie op generatie worden doorgegeven, moeten worden bestreden.

Het CDA kiest voor kwalitatief goed onderwijs in goede gebouwen. Scholen zijn van groot belang voor het ontwikkelen van talenten en zelfvertrouwen van kinderen. Scholen zijn ook de vindplaats voor die kinderen die zorg en aandacht nodig hebben.

Sociaal Domein

Samenleven doe je niet alleen. Zeker in de gemeente Twenterand wordt het begrip “Noaberschap” nog in praktijk gebracht.

Elkaar helpen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld als iemand (tijdelijk) niet voor zich zelf kan zorgen. Vrijwilligers, die zich op deze manier met hart en ziel inzetten voor anderen, dichtbij of ver weg, zijn de basis voor de leefbaarheid en vitaliteit in de dorpen, wijken en buurten.

De gemeente moet hierbij goed faciliteren. Soms door domweg los te laten en niet over te nemen. Soms in de vorm van geld en soms door ervoor te zorgen dat er werkbare regels zijn om het werk van vrijwilligers leuker en gemakkelijker te maken. “Kiezen én Delen” is daarbij onze basis.

Ook als het gaat om “meedoen” in de samenleving. Wie door ziekte, werkloosheid, schulden of welke andere reden dan ook tijdelijk “geblokkeerd” wordt, mag rekenen op hulp en ondersteuning.

Toerisme

Een vitaal platteland kan breder getrokken worden dan alleen de agrarische sector.

Ook toerisme en recreatie zijn hierin factoren. Het mooie agrarische landschap en de natuur in de gemeente Twenterand bieden talrijke mogelijkheden om van te genieten en zijn dus zeer geschikt voor veel verschillende vormen van recreatie en toerisme.

Veiligheid

Het CDA wil een samenleving waarin iedereen veilig kan leven. De gemeente heeft een belangrijke taak als regisseur in de veiligheidsketen. Een betrouwbare gemeente stelt duidelijke grenzen en handhaaft die.

Vrijetijdsbesteding

Ontspanning is belangrijk voor ieder mens. Of het nu gaat om sport, cultuur, vakantie of een dagje uit. Al deze dingen brengen mensen samen en brengen mensen in beweging. Sport helpt mensen gezond te blijven.

Cultuur laat mensen nieuwe talenten ontdekken. En bij een evenement ontmoeten mensen nieuwe vrienden. In een sterke samenleving is er dus volop ruimte, voor ontspanning voor iedereen, is er een rijk verenigingsleven en valt er altijd iets te beleven, te ontdekken of te leren

Wonen en Leefbaarheid

Ons doel is dat mensen zich thuis voelen op hun plek in de gemeente Twenterand.

Thuis is meer dan een huis, het gaat niet alleen om hoe je woont, maar ook hoe je de leefomgeving (groen, speelmogelijkheden) ervaart en welke voorzieningen (scholen, sport, winkels enz.) op redelijke afstand beschikbaar zijn.

We vinden het erg belangrijk dat de woonwensen van onze inwoners centraal staan in het woonbeleid. Of nog een stap verder: dat mensen zelf een actieve rol spelen in het bouwen aan hun eigen woning, buurt en kern. Dat leidt tot straten en buurten, waar mensen elkaar kennen en elkaar helpen.

Werken en Economie

Het CDA wil voor MKB, familiebedrijven en voor de boeren uit onze gemeente een gunstig vestigingsklimaat behouden en creëren. We kiezen hierbij voor een duurzame, gezonde economie met aandacht voor de leefbaarheid in onze gemeente.