René Peters (CDA) en Rens Raemakers (D66) willen voorkomen dat mensen met schulden dieper in de problemen komen. Ze pleiten voor een adempauze voor die mensen, waarbij boetes niet verder worden verhoogd, zodat ze ook daadwerkelijk betaald worden. De Nationale Ombudsman constateerde eerder deze maand dat overheidsinstanties het perspectief van mensen met schulden uit het oog verliezen, waardoor die vaak verder in de financiële problemen komen.

Op dit moment worden boetes snel verhoogd, maar dat leidt niet per se tot sneller betalen. Peters: “Boetes werken voor mensen die niet willen betalen. Voor mensen die niet kúnnen betalen brengen ze slechts ellende. Het zou goed zijn als een gemeente de verhogingen tijdelijk kan stoppen, zodat problemen echt kunnen worden aangepakt."

Het plan biedt perspectief voor de vele huishoudens met problematische schulden. ‘Zo wordt voorkomen dat met de rekeningen ook de problemen zich opstapelen en huisuitzetting dreigt’, aldus Peters. Het voorstel van de coalitiepartijen moet nog door de Tweede Kamer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.