
30 januari 2025
12 februari 2025 1 minuten lezen
Na Jelle Jonkers (D66 > VVD), Tino Schouten (VoorBaarn > Lijst Schouten), Muhammed Korkmaz (VoorBaarn > VVD) heeft nu ook Mylou Deurloo haar partij èn de coalitie verlaten. Zij begint voor zichzelf, als Lijst Deurloo. Opnieuw wordt het beeld bevestigd van ratten die een zinkend schip verlaten. Treurig.
In een eerste reactie van mij op de sociale media heb ik het verlaten van je partij, maar het behouden van je raadszetel, kiezersbedrog genoemd. De reactie die ik hierop kreeg dat dit “gewoon toegestaan” is doet hier helemaal niets aan af. Het feit dat iets in juridische zin is toegestaan, doet niets af aan het feit dat het moreel verwerpelijk gevonden kan worden. Intussen zal deze coalitie van een royale meerderheid, twaalf van de negentien raadszetels, nu met een minderheid van acht zetels verder moeten. Ons is al ingefluisterd dat het nu een klein kunstje is “de boel te laten klappen”. Het is echter maar zeer de vraag of Baarn op dit moment met een bestuurscrisis geholpen is. Er liggen nog een paar flinke dossiers op de plank. Ik noem als voorbeelden de voorbereiding op de financiële ravijnjaren en de Baarnsche Zoom. Deze coalitie roffelt zichzelf graag trots op de borst over de vele participatietrajecten, maar in het nemen van kloeke besluiten blinkt men niet uit. En daar is het wèl hoog tijd voor.
Met het aanstellen van een onafhankelijk adviseur, die moet aangeven hoe het nu verder moet, bevestigt deze coalitie een paar oordelen die onder de inwoners van Baarn toch al leven over de lokale politiek. 1. ‘Ja hoor, er moet weer eens voor veel geld een extern adviseur aangesteld worden’. 2. ‘Het duurt allemaal zo lang, waarom niet zelf eens een besluit nemen? ‘3. ‘De Baarnse politiek lijkt drukker met zichzelf bezig dan met de uitdagingen die aangepakt moeten worden’. Als ik dit soort verhalen hoor van inwoners, dan baal ik als een stier. Ik vind het heel naar met deze beelden vereenzelvigd te worden.
Hoe dan verder? Hoe moet Baarn bestuurbaar blijven? Vooral door het college goede raadsvoorstellen aan de raad voor te laten leggen. Het standpunt van de CDA-fractie is nog altijd: goede voorstellen steunen wij, slechte voorstellen proberen wij te verbeteren. En het zou helpen als het college de oppositiepartijen in een vroeger stadium bij de plannen betrekt. Dan kunnen we samen tot een goed plan komen, in plaats van tekenen bij het kruisje of het plan in de prullenbak gooien. En, we hebben het al een paar keer eerder gezegd: probeer het niet iedereen naar de zin te maken, durf eens een besluit te nemen, toon lef.
Rik van Hardeveld, fractievoorzitter