08 februari 2018

Behoud de menselijke maat in de Merwedekanaalzone

Tijdens het debat over de omgevingsvisie van de Merwedekanaalzone heeft het CDA benadrukt dat leefbaarheid belangrijker is dan groei van het aantal inwoners. Daarom pleitte het CDA voor maximaal 6.000 woningen in de Merwedekanaalzone. Daarnaast heeft het CDA een voorstel gedaan om meer middeldure huurwoningen in het gebied te krijgen.

Karakter van de stad behouden

Het CDA Utrecht heeft tijdens het debat over de bouwplannen in de Merwedekanaalzone de waarde benadrukt van leefbaarheid. Het CDA vindt dat het aantal woningen gemaximeerd moet worden op 6.000, er niet te hoog gebouwd mag worden en dat maar één brug moet komen. De plannen om 10.000-12.000 woningen toe te voegen, zeer hoge gebouwen te bouwen en maar liefst zes bruggen, zullen de leefbaarheid in het gebied én de omliggende wijken aantasten. 

Bert-Jan Brussaard (CDA): Utrecht moet groei van het inwoneraantal niet als doel op zich zien. Als we het gebied helemaal volstampen met 10.000-12.000 woningen zal dat de leefbaarheid van deze wijk én de omliggende wijken teveel onder druk zetten. De studies en instanties als Rijkswaterstaat en de Provincie waarschuwen terecht voor blinde ambitie in dit gebied, die ten koste zal gaan van bereikbaarheid én woonarkbewoners, roeiers en omwonenden.”  

Meer middeldure huur

Ook heeft CDA Utrecht tijdens de raadsvergadering een voorstel ingediend, dat leidt tot meer middeldure huurwoningen in het gebied. Dankzij dit voorstel, dat werd gesteund door een meerderheid in de gemeenteraad, wordt het percentage van het aantal middeldure huurwoningen in het gebied verhoogd van 15% procent naar 25% procent van het totaal aantal woningen.

Bert-Jan Brussaard (CDA): “Er is een groot tekort aan huurwoningen tussen de 700 en 950 euro in Utrecht. Om dit tekort op te kunnen lossen is het nodig dat we bij nieuwe bouwprojecten voldoende ruimte creëren voor huizen in deze categorie. Het oorspronkelijke plan van 15% middeldure huur was niet ambitieus genoeg. Dankzij ons voorstel wordt het percentage verhoogt en komt er meer ruimte voor starters en jonge gezinnen in Utrecht. ”

Informatievoorziening

Volgens het CDA moet het college meer aandacht hebben voor woonarkbewoners, roeiers en omwonenden. Zij zijn te weinig geïnformeerd en leven daardoor in grote onzekerheid. Zeker bij deze grote ontwikkeling op een locatie midden in de bestaande stad heeft de gemeente een extra zorgplicht in het informeren en laten participeren van de omwonenden, volgens het CDA. Pas sinds enkele dagen ontvangen de raadsleden e-mailtjes van bewoners uit het gebied.

Het karakter van de stad Utrecht, middeldure huur en leefbaarheid zijn dus belangrijk voor het CDA Utrecht. Om dat te bereiken wil het CDA Utrecht maximaal 6000 woningen, waarvan 25% middeldure huurwoningen zijn, één brug en een goede informatievoorziening voor omwonenden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.