03 april 2023

Bijenkorf of Action?

Afgelopen week was het de week van het geld. Vishnu Rampadarath, oud-deelnemer van de talentenklas van CDA Utrecht, schrijft over de achtergrond van de actieweek en zijn ervaringen.

Om 10:45 uur word ik verwacht in de lege lerarenkamer. Ik wacht en drink een bak koffie voor ik me meld bij de juf van groep 3 in Utrecht Oost. Om 11:00 uur begint de les en duurt tot 11:45 uur. Gelukkig is de juf erbij, maar over het algemeen zijn de kinderen enthousiast.

Van 27 tot 31 maart 2023 was het de week van het geld, waarin jongeren wordt geleerd verstandig met geld om te gaan, hoe verleidingen te doorzien en hoe te dromen zonder in geldproblemen te raken. Het programma van de week van het geld gaat al zijn twaalfde jaar in en dit jaar staat de week in het thema van ‘bedwing de bling’. De formule is eenvoudig, want je kan op een laagdrempelige manier een lesuur in gesprek gaan met jongeren van de basisschool of het mbo met gratis beschikbaar gestelde lesmaterialen om te praten over geld en hoe ze ermee omgaan. Naarmate jongeren ouder worden, komen ze vaker geld tekort. 37% van de MBO'ers vanaf 18 jaar heeft een schuld en een kwart heeft betalingsachterstanden, het wordt erger als ze op zichzelf gaan wonen want dan stijgen de vaste lasten. Uit onderzoek van het Nibud genaamd "Kans op financiële problemen” blijkt dat iemands houding en financiële vaardigheden een grote invloed hebben op het ontstaan van schulden.

Ze moeten leren omgaan met een impulsieve en statusgevoelige houding omdat de druk van leeftijdsgenoten zo groot is. Alle reden om in gesprek te gaan met jongeren. Veelal staan medewerkers van financiële instellingen voor de klas en is het niet alleen ontzettend leuk om met kinderen in gesprek te gaan, maar is het ook een uitdaging om zelf weer voor de klas te staan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.