15 mei 2017

CDA: Minder tekentafel, meer keukentafel

Eenzijdige focus laat veel inwoners in de steek

De Voorjaarsnota laat zien dat er komende jaren weer flink meer geld beschikbaar is in Utrecht. De gemeente krijgt extra miljoenen van de Rijksoverheid, er is meer belasting opgehaald dan voorzien en er is een flink overschot uit 2016. De kansen die dit biedt pakt het college echter helaas onvoldoende, omdat het geld nodig is om elders gaten te dichten. Er wordt veel geld gereserveerd voor binnenstedelijke bouwprojecten, maar het is niet duidelijk hoe de toekomstige bewoners daar gaan komen. Voor gezinnen en starters op de woningmarkt wordt het steeds moeilijker om in Utrecht te blijven wonen. Om voorzieningen en bereikbaarheid op peil te houden met meer inwoners is een bredere aanpak nodig.

 CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren reageert teleurgesteld op de Voorjaarsnota:

“Het CDA wil dat onze inwoners, in al hun verbanden – verenigingen, clubs, gezinnen, enzovoort – ondersteund worden in wat zij belangrijk vinden. Zij maken zich zorgen over werk, over hun woonlasten, over zorg en over veiligheid op straat.

Het college denkt helaas vanuit het stadskantoor de samenleving te kunnen tekenen, dan krijg je onzinnige keuzes zoals weer 4 ton voor de bodemloze put van de prostitutiezone. Inwoners van bestaande buurten, vrijwilligers en ouderen komen er door deze keuzes bekaaid van af.”

Tekentafeloplossingen

Het college oogst de effecten van jaren verkeerd beleid ook op andere terreinen. Terwijl de tekorten op de bijstandsuitkeringen oplopen, verdwijnt de ambitie voor de laagste werkloosheid geruisloos uit de stukken. De eenzijdige focus op startups, op zogenaamd sociaal ondernemerschap en op bijstandsexperimenten werkt niet. Gewone banen in de bouw, logistiek en  dienstverlening verdwijnen. MBO’ers lopen vast omdat er geen stageplaatsen zijn of omdat ze de weg naar werk niet vinden. Nieuwe bedrijven komen er nauwelijks bij, alleen het aantal ZZP’ers neemt toe. Het gevolg is dat er miljoenen extra naar de afdeling Werk & Inkomen moeten om de, inmiddels meer dan tienduizend, bijstandsuitkeringen te betalen. Elk jaar gaat meer dan 13 miljoen naar re-integratieprojecten waarvan de effectiviteit onduidelijk is.

De keuzes bij de investeringen zijn teveel tekentafeloplossingen. Ook in de nieuwe maatschappelijke agenda wordt het geld verdeeld over de gemeentelijke afdelingen, in plaats van de behoeften van bewoners centraal te zetten. Noodzakelijke investeringen in zorg, in verenigingen en vrijwilligersbeleid en in veiligheid blijven daardoor achter. De gemeente trekt opnieuw bijna een half miljoen uit voor het aanleggen van de gemeentelijke prostitutiezone, terwijl keer op keer blijkt dat het project niet van de grond komt.

Lichtpuntjes

De CDA-fractie ziet ook een aantal lichtpuntjes in de Voorjaarsnota:

  • De motie van CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard om een visie te ontwikkelen op religieus erfgoed krijgt uitvoering. Daar is sinds het afschaffen van de subsidieregeling voor monumentale kerken veel vraag naar. Er wordt komende jaren €200.000,- voor uitgetrokken.
  • Er komt extra geld voor toezicht en handhaving en voor de aanpak van radicalisering. Daarmee wordt de begrotingswijziging die het CDA vorig jaar door de raad kreeg deels structureel gemaakt.
  • Dit college bezuinigde tot nu toe alleen maar op sportverenigingen en –accommodaties. Nu wordt voor het eerst extra geld uitgetrokken om te investeren in nieuwe voorzieningen en achterstallig onderhoud.
  • Er komt eenmalig €250.000,- voor Nederlandse les. Het CDA is daar erg blij mee, ook al is het slechts een begin: meedoen in de samenleving begint immers met het spreken van de taal.

Van Waveren: “Er zitten aanknopingspunten voor een nieuwe koers in de Voorjaarsnota. Wij zullen die zeker aangrijpen voor het debat in de gemeenteraad komende maanden. Hopelijk kunnen we dan, net als andere jaren, nog een aantal verbeteringen doorvoeren voordat de begroting definitief wordt vastgesteld.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.