10 november 2016

CDA wil veilige looproutes voor senioren

et CDA wil dat Utrecht investeert in veilige looproutes in de buurt van ouderenwoningen en winkelcentra. De route die ouderen afleggen van hun huis naar het winkelcentrum, naar het buurthuis of naar een zorgvoorziening moet gebruiksvriendelijk zijn. Het CDA wil in Utrecht beginnen met zebrapaden en rollatorvriendelijke stoepafritten op een aantal veelgebruikte routes.

Veilige en zorgvriendelijke zones voor ouderen

Het aantal inwoners boven de 65 in Utrecht verdubbelt tussen nu en 2040 en zij wonen steeds langer zelfstandig. Het CDA vindt het daarom belangrijk snel te zorgen dat ouderen gemakkelijk en veilig over straat kunnen in hun eigen buurt.

Sander van Waveren (fractievoorzitter CDA): “Voor veel ouderen is het een heel karwei om door onze drukke stad te komen. Eén van de grootste opgaven voor de gemeente is om voor te bereiden op de vergrijzing die eraan komt. Dat zit niet alleen in zorgvoorzieningen, maar ook in de inrichting van de stad en de openbare ruimte.”

Loopzones tussen verzorgingscentra en winkelcentra

Het CDA ziet verschillende routes in de stad die direct in aanmerking komen voor een opknapbeurt. Bijvoorbeeld de route van zorghuis Zuylenstede, Huis aan de Vecht en zorgcentrum Rosendael naar winkelcentrum De Klop; de route van woonzorgcentra De Bijnkershoek, Transwijk en Voorhoeve naar winkelcentrum Kanaleneiland en de route van woonzorgcentrum De Rijnhoven naar winkelcentrum Mereveldplein.

Het CDA brengt dit voorstel in bij de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad op 10 november. De investering in woonzorgzones is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om ouderen te ondersteunen, dat in de tegenbegroting van het CDA is opgenomen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.