19 januari 2017

Geef watertoren Overvecht snel herbestemming

Het CDA wil een snelle herontwikkeling van de watertoren in Overvecht. De watertoren heeft zijn oude functie verloren en wordt door waterbedrijf Vitens in februari te koop gezet. De fractie hoopt dat de watertoren een tweede leven krijgt, waarin het een verbindende functie voor de buurt krijgt. Vandaag stelde het CDA hier vragen over aan de wethouder.

Watertoren als ontmoetingsplaats in Overvecht

Het CDA hoopt dat horeca in de watertoren in Overvecht zorgt voor ontmoeting en verbinding van de wijkbewoners. Dat horeca een mooie herbestemming is voor een watertoren, blijkt uit eerdere succesvolle projecten. Een goed voorbeeld hiervan is de watertoren in Rotsoord.

Sander van Waveren (fractievoorzitter CDA Utrecht): ‘Het is zonde dat zo’n mooi rijksmonument al een lange tijd leeg staat. Horeca kan een verbindende functie hebben voor de wijk. Overvecht mist zulke plekken. De herontwikkeling biedt daarom kansen voor de wijk.’

Het college blijft inzetten op een maatschappelijke functie

Uit het antwoord van de wethouder werd duidelijk dat het college blijft inzetten op een maatschappelijke functie voor de watertoren in Overvecht en dat een woonfunctie niet de voorkeur heeft. Het CDA is blij met dit voornemen. Gesprekken met een gespecialiseerde erfgoedontwikkelaar zijn vorig jaar op niks uitgelopen. Daarom gaat Vitens de watertoren nu in de open verkoop doen.

van Waveren: ‘De gemeente heeft een stevige vinger in de pap. Er zullen voor elk nieuw plan vergunningen nodig zijn en waarschijnlijk een bestemmingsplanwijziging. Ook heeft de gemeente verschillende mogelijkheden om een financiële bijdrage te leveren als er een echt goed plan is. Het CDA hoopt dat de gemeente actief blijft meewerken daaraan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.