04 februari 2021

Maak ruimte voor ‘Click & Collect’ bij de Utrechtse winkeliers

Tijdens het vragenuurtje van 4 februari vroeg CDA Utrecht aandacht voor de Utrechtse winkeliers. Zij zijn hard geraakt door de coronacrisis. Na een periode van 1,5-meter inrichtingen moesten zij hun deuren sluiten. Op de persconferentie op dinsdag 2 februari werd een maatregel aangekondigd die de winkeliers weer iets meer perspectief kan bieden; het kabinet maakte bekend dat winkeliers binnenkort mogen gaan werken met afhaalpunten volgens het zogeheten ‘Click & Collect’ model, waarbij klanten minstens 4 uur van tevoren online hun aankoop kunnen doen, en die dan bij de winkel mogen afhalen.

            CDA Utrecht wil dat gemeente Utrecht de ondernemers goed de ruimte geeft voor dit nieuwe systeem. Daarom stelde raadslid Jantine Zwinkels namens het CDA verschillende vragen aan het college over mogelijke knelpunten waar ondernemers tegenaan kunnen lopen en hoe de gemeente ervoor kan zorgen dat dat voorkomen wordt. Zo kan het voorkomen dat sommige winkels te kleine gevels hebben voor een afhaalpunt, of problemen hebben met de financiering. Het CDA wil dat de gemeente met de ondernemers in gesprek gaat om samen tot oplossingen te komen en het afhaalsysteem op een goede en veilige manier te realiseren.

Jantine Zwinkels (CDA): ‘We zijn samen verantwoordelijk om op een goede manier door de coronacrisis heen te komen. De gemeente moet de ondernemers die het momenteel erg zwaar hebben daarom ondersteunen als die mogelijkheid er is.’

Bij het beantwoorden van de vragen van het CDA zegde wethouder Klein toe om met verschillende partners, zoals de winkeliers, samen te kijken hoe het nieuwe systeem zo goed mogelijk ingericht kan worden en daar duidelijk over te informeren.

Klik hier om het vragenuurtje terug te kijken.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.