06 april 2017

Meer aandacht voor erfgoed Leidsche Rijn, Vleuten-de Meern en Haarzuilens

Het CDA wil dat de gemeente zich inzet voor een betere vindbaarheid van waardevol erfgoed in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. De fractie vindt het belangrijk dat deze historie bewaard blijft en dat bewoners én toeristen hier kennis mee kunnen maken.

Veel erfgoed in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens is voor inwoners nog onbekend terrein. Voorbeelden hiervan zijn monumentale stadsboerderijen, zoals de Goedenburch, Stapel Nissen, La Ferme Blanche en Beefland. En dat is zonde, vindt de fractie. Daarom stelde CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard vandaag vragen aan de wethouder over de vindbaarheid van dit erfgoed.

Betere vindbaarheid: zowel digitaal als op straat

De fractie zou graag zien dat de wethouder investeert in verwijzingen op straat, zodat wandelaars en fietsers erfgoed ook in deze delen van de stad weten te vinden. Daarnaast wil de fractie dat er meer informatie over het erfgoed beschikbaar komt op de gemeentewebsite. De wethouder liet weten samen met de Historische vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens & Leidsche Rijn de vindbaarheid van stadsboerderijen voor fietsers en wandelaars te zullen verbeteren. Ook zegde de wethouder toe de stadsboerderijen een plek te zullen geven op de nieuwe website www.bouwgeschiedenisutrecht.nl.

Raadslid Bert-Jan Brussaard (CDA): ‘Heel goed dat de wethouder aan de slag gaat om het fantastische erfgoed in Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens meer zichtbaar te maken binnen de nieuwe stadsstructuur.’

Gebiedsaanduidingsborden langs de snelweg

Bijna twee jaar geleden stelde het CDA voor om gebiedsaanduidingsborden voor erfgoed in Leidsche Rijn langs de snelweg (A2 en A12) te plaatsen. De wethouder heeft toen toegezegd in gesprek te gaan met Rijkswaterstaat over het plaatsen van de grote bruine borden. Vandaag vroeg het CDA hoe het met deze gesprekken gaat. Hierop zei de wethouder dat dit afhankelijk is van de aanwijzing van de Limes als werelderfgoed. Dit wordt verwacht in 2021.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.