13 april 2017

Stadsverwarming blijft verkeerde keuze

Ook nieuwbouwwijk Rijnvliet Zuid met stadsverwarming opgezadeld

De gemeenteraad heeft vanavond besloten dat woningen in de nieuwbouwwijk Rijnvliet Zuid verplicht op stadsverwarming moeten worden aangesloten. Het CDA vindt dit de verkeerde oplossing voor deze buurt en andere nieuw aan te leggen buurten in Utrecht. Daarom stemde de fractie tegen.

Fractievoorzitter Sander van Waveren: “Afgelopen jaren hebben we gezien hoe log het stelsel van stadsverwarming is, dan moet je daar niet verder mee gaan. Ik vind dit een onbegrijpelijk besluit. Nieuwe bewoners worden met hoge lasten opgezadeld en het is maar zeer de vraag of het milieu er op termijn beter van wordt.”

Technologische ontwikkeling niet gestimuleerd

De ontwikkeling op het gebied van duurzaam bouwen gaat razendsnel. Er komen al steeds meer woningen die nauwelijks energie van buiten nodig hebben. Met betere zonnepanelen, warmtepompen en isolatie zijn woningen prima energiezuinig te maken. Maar wie net een nieuwbouwwoning in Rijnvliet Zuid heeft gekocht zit opgezadeld met de verplichte aansluiting op stadsverwarming. Dan heeft het weinig zin om óók nog te investeren in andere maatregelen. Eneco doet er tientallen jaren over om de investering in het stadsverwarmingsnet terug te verdienen, de bewoners betalen daar de rekening voor.

Juridisch onzeker

De CDA-fractie maakte zich bovendien zorgen over de ingewikkelde juridische constructie waarmee de gemeente wilde voorkomen dat nieuwe bewoners een ander verwarmingssysteem kozen. In samenwerking met andere fracties is dit onderdeel gelukkig uit het plan gehaald. Uit vragen van het CDA was gebleken dat de gemeente de eigen, (te) ruime interpretatie van de regels niet meer had laten controleren door bijvoorbeeld het ministerie, terwijl dit wel was aangeraden.

Van Waveren: “Het college wil een duur systeem verplicht opleggen bij bewoners, een verkeerde keuze. Het CDA wil zoveel mogelijk ruimte bieden aan bewoners om zelf te kunnen kiezen welke duurzame energiemaatregelen ze inzetten voor hun woning.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.