14 juni 2018

Utrecht gaat Jong erfgoed in kaart brengen

Utrecht kent vele monumenten die de stad karakter en sfeer geven. De oude monumenten zijn duidelijk in kaart gebracht en worden beschermd, maar bij het Jong Utrechts Erfgoed, dat gebouwd is na 1970, is daar nog geen sprake van. De gemeente moet haar jonge erfgoed in kaart brengen en waarderen, aldus het CDA Utrecht. De wethouder zegde vandaag toe deze inventarisatie te gaan uitvoeren.

Universiteitsmuseum als aanleiding

De aanleiding voor het bepleiten van een inventarisatie van Jong Utrechts Erfgoed was het nieuws over de verbouwing van het Universiteitsmuseum. Het CDA had vraagtekens bij deze verbouwing, vanwege de architectuurhistorische waarde van het gebouw. Om soortgelijke situaties te voorkomen moet snel duidelijkheid komen over de status van bijzondere gebouwen. Een eerste stap hierin is de inventarisatie en waardering. Ook GroenLinks pleitte voor deze inventarisatie en waardering van jong erfgoed van na 1970.

Stefanie Jager (CDA Utrecht): “De kwestie rond het Universiteitsmuseum toont aan dat er behoefte is aan meer duidelijkheid over de status van bijzondere, jonge gebouwen. Daarom is het goed dat de wethouder hier nu mee aan de slag gaat.”  

Toezeggingen van de wethouder

Op de oproep die het CDA Utrecht deed, reageerde wethouder Klein positief. Zij onderstreepte het belang om beleid te voeren op jong erfgoed. In het najaar komt de wethouder met een voorstel voor de inventarisatie en waardering. Daarbij is het voor het CDA van belang dat er niet alleen gekeken wordt naar het jonge erfgoed in de binnenstad, maar dat er gemeente-breed gekeken wordt. Ook dit heeft de wethouder toegezegd.

“We zijn blij met de toezeggingen van de wethouder en dat zij de waarde van het erfgoed in de gehele gemeente meeneemt. Utrecht is meer dan alleen de binnenstad!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.