14 juni 2017

Utrecht moet dementievriendelijk worden

Het CDA Utrecht wil dat mensen met dementie en hun mantelzorgers meer ondersteund worden om mee te kunnen doen in de samenleving. Utrecht zou het predicaat ‘dementievriendelijke gemeente’ moeten halen. Dat vraagt inzet van de gemeente op het gebied van dienstverlening, veilig wonen, voorlichting en vrije tijd. Vandaag riep het CDA het College hiertoe op.

De zorg en aandacht voor dementerende ouderen is een verantwoordelijkheid van ons allemaal, van familie, buren, kennissen en verenigingen. Maar ook de gemeente speelt een belangrijke rol hierin. Zij kan bijvoorbeeld medewerkers trainen om goed om te gaan met mensen met dementie en mantelzorgers ondersteunen. Maar een gemeente kan ook rekening houden met dementerenden bij de inrichting van de openbare ruimte en het thema dementie agenderen bij maatschappelijke organisaties en verenigingen. Er gebeurt zeker al het een en ander, maar juist in de afstemming tussen organisaties, en in een bredere inzet op leefgebieden, zit de winst.

Raadslid Marloes Metaal: “Dementievriendelijk gaat niet alleen over behandeling door hulpverleners, maar gaat juist ook erover dat ook andere mensen bewust worden gemaakt van de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met dementie. Vaak wordt vooral gefocust op de laatste levensfase, maar dementie kan een jarenlang verloop hebben waarbij zieken zeker in het begin nog thuis wonen en mee willen doen in het maatschappelijk leven.”

De gemeente Utrechtse Heuvelrug was de eerste Utrechtse gemeente die zich dementievriendelijke gemeente mag noemen. Het CDA wil dat ook de gemeente Utrecht streeft naar deze titel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.