10 november 2016

Verenigingen ondersteunen met online Verenigingendossier

Het CDA wil dat Utrecht gaat werken met een online ‘verenigingendossier’ voor de stad, net zoals Utrecht een ondernemersdossier heeft. Het gaat om een online dossier waar verenigingen uit de stad informatie kunnen ophalen en delen met elkaar en met de gemeente. Zo krijgen verenigingsbestuurders sneller informatie in handen en zijn ze minder tijd kwijt aan administratieve rompslomp. Ook kunnen aanvragen sneller worden afgehandeld.

Voor alle verenigingen in de stad

Het verenigingendossier moet toegankelijk worden voor alle verenigingen in de stad. Sportverenigingen, culturele verenigingen, studentenverenigingen, winkeliersverenigingen, etc. Bestuurders zetten zich meestal vrijwillig in voor hun vereniging. Subsidieaanvragen of vergunningaanvragen zijn voor hen vaak ingewikkelde en tijdrovende klussen. Met het Verenigingendossier worden bestuurders ondersteund bij lastige aanvragen.

Gemeente als aanspreekpunt in de avonduren

Met een online verenigingendossier is informatie van de gemeente ook ’s avonds toegankelijk voor verenigingen. Veel verenigingen worden gerund door vrijwilligers, die zich juist in de avonduren daarvoor inzetten. Bestuurders kunnen via het verenigingendossier hulp krijgen bij lastige klussen als bijvoorbeeld subsidieaanvragen en evenementenvergunningen. Een online format moet eraan bijdragen dat verenigingen slechts eenmaal hun gegevens hoeven in te vullen. Niet alleen is de gemeente een aanspreekpunt, verenigingen kunnen ook onderling informatie delen.

Marloes Metaal (raadslid CDA): “Verenigingen zijn het cement voor de samenleving. Als mensen daar hun kostbare tijd in willen steken, zou de gemeente dat maximaal moeten ondersteunen.”

Verenigingen verdienen steun

Het CDA vindt verenigingen onmisbaar voor de samenleving. Zij bevorderen participatie, onderlinge verbondenheid en gezondheid. Mensen die hun vrije tijd gebruiken om zich in te zetten voor hun vereniging, moeten daarom maximaal ondersteund worden door de gemeente. Het voorstel is opgenomen in de tegenbegroting van het CDA. De fractie dient deze vandaag in bij de begrotingsbehandeling in de raad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.