17 mei 2018

Voorjaarsnota is gemiste kans

Vandaag heeft het college de voorjaarsnota voor 2018 gepresenteerd. Het CDA Utrecht betreurt dat de politieke akkoorden die gesloten zijn tijdens de verkiezingsperiode niet in de voorjaarsnota opgenomen zijn.

In de voorjaarsnota presenteert het college elk jaar de financiële stand van zaken van de lopende begroting. Daarnaast is het de basis voor de begroting die elk jaar in november wordt vastgesteld. Dit jaar zijn geen grote, nieuwe voorstellen of projecten in de voorjaarsnota opgenomen. De wethouders wachten daarmee op een nieuwe coalitie.

Het CDA vindt het jammer dat het college zo terughoudend is geweest en niet heeft doorgepakt op een aantal belangrijke onderwerpen, waar duidelijke keuzes gemaakt hadden kunnen worden.

Akkoorden campagnetijd: gemiste kans

Tijdens de campagne in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 hebben de Utrechtse gemeenteraadsfracties verschillende akkoorden met elkaar gesloten. In deze akkoorden bereikten de fracties overeenstemming over verschillende onderwerpen, zoals sport en armoedebeleid. CDA Utrecht vindt het jammer dat deze akkoorden niet opgenomen zijn in de voorjaarsnota. Het CDA diende onlangs moties in om de akkoorden integraal op te nemen in de voorjaarsnota, maar deze moties werden helaas niet gesteund door de toekomstige coalitie.

Sander van Waveren (CDA): ‘Het is mooi dat we tijdens de verkiezingsperiode met bijna alle fracties op veel belangrijke onderwerpen overeenstemming hebben kunnen bereiken. Het is nu dan ook belangrijk om deze beloftes waar te maken!’

Prostitutie: stop met dure plannenmakerij!

CDA Utrecht betreurt ook dat er weer veel geld uitgegeven wordt aan prostitutieplannen, terwijl steeds duidelijker wordt dat het Nieuwe Zandpad op een dood spoor zit. Zo wordt er in 2018 weer €150.000,- extra uitgegeven aan ambtenaren en onderzoeken hiervoor. Ook wordt er in 2018 en 2019 telkens €130.000,- uitgegeven aan onderzoekskosten voor de tippelzone aan de Europalaan.

Sander van Waveren, fractievoorzitter van het CDA, riep al eerder op om te stoppen met geld uit te geven aan de plannen voor het Nieuwe Zandpad.

Er is al erg veel geld gestoken in de ontwikkeling van het Nieuwe Zandpad en keer op keer mislukt de procedure, omdat er risico blijft op mensenhandel en criminaliteit. We moeten wel investeren in goede zorg voor de vrouwen bij de sluiting van de tippelzone, maar stoppen met allerlei dure nieuwe onderzoeken die nergens toe leiden.’

Vervolg

De gemeenteraad vergadert komende weken over de voorjaarsnota en de verantwoording over het afgelopen jaar.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.