26 februari 2022

Kinderdebat door CDA groot succes

Het kinderdebat in de Camp was een groot succes. De leerlingen van groep 8 van alle basisscholen hebben met veel plezier naar het debat geluisterd en 36 kinderen hebben enthousiast gedebatteerd.

Woensdagochtend vlak voor tien uur reden grote groepen leerlingen door de regen naar De Camp waar het debat gehouden zou worden. Voor de gemeenteraadsverkiezingen organiseren diverse partijen debatten voor specifieke doelgroepen. Het CDA organiseerde het kinderdebat. De lijsttrekkers van alle partijen bezochten de leerlingen van groep 8 om hen uit te leggen hoe een debat in zijn werk gaat. Elke klas bedacht een stelling en moest die verdedigen. Van alle zes de scholen deden kinderen mee aan ieder debat.

De leerlingen van de Griftschool vonden bijvoorbeeld dat de winkels op zondag open moesten. De Olijfboom pleitte voor een groter winkelaanbod, een klas van de Wartburg wilde kinderen tot 18 jaar verplicht laten sporten. De andere groep 8 van de Wartburg eiste dat het Henschotermeer een natuurgebied zou blijven. De leerlingen van de Julianaschool vonden het een goed idee als de sigaretten veel duurder werden en de Griftschool poneerde de stelling dat er windmolens in het buitengebied geplaatst moeten worden.

De stelling dat kinderen verplicht moeten sporten leverde een levendige discussie op. Andere scholen vonden dat sportclubs veel geld kosten en als ouders meerdere kinderen hebben, kan dat behoorlijk in de papieren lopen.

De vertegenwoordiger van de Wartburg verklaarde dat wandelen en fietsen ook als sporten gelden. Aangezien iedereen wel eens wandelt of fietst stelde dat de leerlingen gerust.

De vertegenwoordiger zei ook: ‘school is belangrijker dan sport.’ Uit de zaal kwam al snel het antwoord: ‘Echt niet’. De meest controversiële stelling was dat de winkels op zondag open moeten. 

Het argument voor was dat Woudenbergers dan op zondag niet naar andere plaatsen hoeven te gaan om boodschappen te halen. ‘Er waren twee belangrijke tegenargumenten: Voor kleine winkeliers is het onmogelijk om nog een dag extra open te gaan. En mensen willen op zondag naar de kerk.’

Iedereen vond dat het Henschotermeer een natuurgebied moet blijven. Een leerling zei: ‘Ik kom daar voor mijn rust.…’ Michel Hardeman, lijsttrekker van het CDA, zei: ‘Dit zouden we elk jaar moeten doen’.

 

© LetOp Woudenberg / Pieter de Kruif

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.