21 november 2018

CDA: Efficiëntieslag voor zelfstandige Europese defensie-industrie

Vandaag heeft de industriecommissie in het Europees Parlement ingestemd met de oprichting van het Europese defensiefonds. Het fonds, dat in het kader van de volgende meerjarenbegroting wordt opgericht, reserveert €13 miljard om grensoverschrijdende defensieprojecten te ondersteunen. Het CDA is blij met deze ontwikkeling omdat het Europa helpt waar nodig op eigen benen te staan.

Industriewoordvoerder Esther de Lange: "Dit maakt Europa minder afhankelijk als het gaat om defensiematerieel. Bovendien is het een goede steun in de rug voor specialistische midden- en klein bedrijven in Nederland. We moeten zo veel mogelijk op onszelf kunnen rekenen voor de toelevering van ons defensiematerieel, in Europa en Nederland. Dat betekent dat we voldoende middelen en technologische kennis in Europa zelf ontwikkelen, dit fonds helpt daarbij”.

De Nederlandse defensie-industrie bestaat vooral uit het MKB, terwijl in Italië en Frankrijk dit voornamelijk door grootbedrijven gedomineerd wordt. “Om te voorkomen dat het MKB naast financiering grijpt, heeft het CDA zich hard gemaakt voor goede voorzieningen voor MKB-bedrijven en dat is gelukt. In het fonds zullen investeringsprikkels zitten die de deelname van MKB-bedrijven aan defensieprojecten gunstiger maakt” aldus De Lange. 

Dit fonds is niet bedoeld om een onafhankelijk Europees leger te gaan bevoorraden. De Lange: "Een Europees leger is wat het CDA betreft niet aan de orde, over de inzet van onze krijgsmacht zullen wij zelf blijven beslissen. Met dit fonds maken we een efficiëntieslag doordat Europese krijgsmachten meer samen kunnen optrekken, en dat bespaart gewoon geld."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.