12 september 2017

CDA: meer wifi op het platteland

Vandaag heeft het EP het WIFI4EU-plan goedgekeurd. Dit fonds stelt tot €120 miljoen - maximaal €20.000 per project - beschikbaar voor de aanschaf van apparatuur voor lokale projecten die gericht zijn op het voorzien van gratis wifi in publieke ruimtes zoals bibliotheken, ziekenhuizen en bushaltes. CDA-Europarlementariërs Esther de Lange en Annie Schreijer-Pierik ondersteunen dit initiatief.

CDA telecomwoordvoerder Esther de Lange: "In 2015 had maar 28% van de huishoudens in de EU toegang tot snel en stabiel internet. Dat is echt veel te weinig. In een maatschappij waar steeds meer zaken online geregeld moeten worden is toegang tot internet geen luxe maar een basisbehoefte. Daarnaast is dit een goed instrument om de aantrekkelijkheid van dorpskernen te vergroten en krimp en leegstand op het platteland tegen te gaan. Verschillende gemeentes hebben al interesse getoond en ik hoop dan ook dat de overheid hen goed zal inlichten over de aanvraagprocedures". 

Woordvoerder Plattelandsontwikkeling namens het CDA, Annie Schreijer-Pierik, vindt WIFI4EU "Een prima regeling, vooral voor afgelegen gebieden op het platteland". Aanvullend stelt De Lange dat dit fonds "Zeker niet alle problemen zal oplossen, maar elk steentje draagt bij en is voor veel families en bedrijven op het platteland broodnodig. In de tussentijd blijven wij doorwerken aan de uitrol van 5G in Europa zodat iedereen toegang krijgt tot snel en stabiel internet, ongeacht waar je woont of hoeveel je verdient." aldus Esther de Lange.

Naar verwachting kan het initiatief tussen 6000 en 8000 projecten gaan ondersteunen. Al geruime tijd is meer telecomwetgeving in behandeling in het Europarlement die moet bijdragen aan het uitrollen van snel en stabiel internet in Europa.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.