29 september 2017

CDA: Treinreiziger moet beter beschermd worden tegen vertragingen

De Europese Commissie wil treinreizigers beter beschermen tegen slechte dienstverlening door spoorbedrijven. Dat staat in voorstellen van de Europese Commissie die vandaag gepresenteerd zijn. CDA-EuroparlementariĆ«r en woordvoerder transport, Wim van de Camp: "De huidige wetgeving is alweer bijna tien jaar oud en wordt bovendien door maar 5 landen toegepast (waaronder Nederland). De oude wetgeving zit vol met uitzonderingen waardoor landen het naast zich neer kunnen leggen. Dat is wat ons betreft geen optie meer, daar moeten we vanaf."

Door de verschillen in toepassing van de compensatie regels ontstaan er situaties waarbij passagiers niet altijd dezelfde rechten hebben. "Het Europese spoor is nog altijd zeer gefragmenteerd en daar zijn met name treinreizigers de dupe van. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Het is de vraag of het Commissievoorstel op dit punt ambitieus genoeg is. Als een Duitser in Nederland meer dan een uur vertraagd is moet hij of zij dezelfde rechten hebben als een Nederlander in Duitsland."

De huidige regelgeving schrijft voor dat je bij een uur vertraging 25% van de prijs van je treinkaartje terug kunt krijgen of het hele bedrag als je besluit op een ander moment te reizen. Van de Camp: "Verder valt er nog veel te verbeteren voor de reiziger als het gaat om begrijpelijke regels en procedures. Het is soms zo ingewikkeld en tijdrovend dat veel mensen er niet eens aan om compensatie aan te vragen. Er valt nog een wereld te winnen voor passagiersbescherming op het spoor!"

Voor meer informatie over het Commissievoorstel:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-2009_en.htm

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.