09 december 2022

De Friese taal in de Kamer

Er werd nog nooit zo veel Fries gesproken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer als donderdag 8 december bij het debat Bestuursafspraak Friese taal en cultuur. Niet eerder werden moties (deels) in het Fries ingediend. 

Sinds 2014 bestaat de Wet gebruik Friese taal om de positie van het Fries in contact met de overheid te verankeren. Toch bestaan er nog misverstanden.  Bijvoorbeeld onlangs bij de rechtbank toen vier wethouders van de gemeente Achtkarspelen pas na aandringen de eed en de belofte in het Fries konden afleggen om te beëindigd te worden als babs. Daarom heeft Harry van der Molen het kabinet verzocht om voor 1 februari 2023 helderheid te verschaffen. 

Om een goed beeld te krijgen van de staat van het Friese onderwijs, is goede monitoring nodig. Nu wordt een keer in de zes jaar onderzoek gedaan naar de kwaliteit. Wat het CDA betreft wordt de kwaliteit jaarlijks in kaart gebracht. Omdat een goede beheersing van het Fries belangrijk is in contact met klanten, cliënten en patiënten heeft Van der Molen het kabinet ook gevraagd om met DINGtiid te verkennen wat er nodig is om het Fries in het mbo te verbeteren. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.