Criminelen die handgranaten in het bezit hebben en gebruiken, moeten zwaarder worden gestraft. Dat voorstel doet CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg: ‘We zien dat handgranaten worden gebruikt door de georganiseerde misdaad om echt angst te zaaien. Ze maken ook geen onderscheid tussen toevallige voorbijgangers en mensen waar ze het op gemunt hebben.’ Het amendement is mede ingediend door D66 en krijgt de steun van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Ook de Tweede Kamer reageerde positief op het initiatief.
 
Vorig jaar was er een verdubbeling van het aantal incidenten met deze explosieven. Ook dit jaar zijn er al veel meldingen. In meerdere steden hebben explosies met handgranaten plaatsgevonden, zoals afgelopen maand in Amsterdam en vorig jaar bij twee coffeeshops in Delft. Van Toorenburg: ‘Ze hangen ze aan deurklinken, je ziet ze in het supportershome. Het is echt een middel geworden van de georganiseerde misdaad om angst aan te jagen en willekeurige slachtoffers te maken.’
 
Daarom diende zij donderdag het voorstel tot wetswijziging in om de straf te verhogen die nu maximaal 4 jaar is. Het kabinet wilde de straffen voor het gebruik van automatische vuurwapens al verhogen. Die strafverhoging moet ook voor explosieven als handgranaten gaan gelden, vindt Van Toorenburg. "Het moet dezelfde straf worden als op het bezit en gebruik van vuurwapens en die is 8 jaar." Het voorstel wordt naar verwachting gesteund door een meerderheid van de Kamer.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.